Smoke

Smoke

D: William Hurt, Harvey Keitel, Forest Whitaker
R: Wayne Wang, Paul Auster
Release: 9 Iunie 1995
Durată: 1 h 48 min.
Gen: Dramă

Cât de mult cântăreşte fumul degajat de o ţigară sau un trabuc? Care sunt acele momente din viaţa fiecăruia pe care le păstrăm vii într-un colţ al minţii şi cât de tare ne influenţează pe mai departe? Cât de diferite sunt poveştile fiecărui om şi cu toate acestea cât de uşor se pot intersecta? La astfel de întrebări încearcă să răspundă, producţia lui Wayne Wang folosindu-se de mai multe poveşti individuale, dar care puse cap la cap formează o naraţiune complexă şi impresionantă. Sub un spaţiu comun şi cu un personaj care pare să le adune pe toate la un loc, Smoke, este un film minunat, o lecţie despre frumuseţea vieţii lipsite de frică cotidiană şi agitaţia zilnică.

Locul de desfăşurare a poveştilor este New York-ul anilor 90 dar ca să fiu mai exact, o mică tutungerie în care mai multe personaje de diferite categorii sociale se întâlnesc pentru o scurtă perioadă de timp. Proprietarul este acestui mic colţ plin de poveşti şi fum este Auggie (Harvey Keitel), un domn simpatic, un om obişnuit care după ani de muncă este pe punctul de a face câţiva bani de pe urma afacerilor cu trabucuri. La el în tutungerie pătrund zilnic persoane diferite dar clientul cel mai fidel este Paul (William Hurt). Prin intermediul poveştilor spuse de Auggie aflăm detalii despre drama lui Paul. Cunoaşterea acestui trecător printr-un magazin de fum este realizată apoi, când regizorul îl interacţionează cu un biet băiat. Coliziunea destinelor este făcută iar din acest moment regizorul ne poartă prin viaţa mai multor personaje. Intimităţile, dramele şi bucuriile lui Paul – un scriitor talentat dar care este distrus pe dinăuntru după moartea soţiei sale, ale un Thomas – un băiat de 17 afla în căutarea unui tată pe care nu l-a văzut de 12 ani, ale lui Cyrus – un bărbat fără o mână dar pe care durerea din suflet îl apasă mai tare, şi ale lui Auggie ne sunt prezentate într-un mod artistic, simplu dar minunat, creând o poveste de ansamblu despre oameni şi despre frumuseţea vieţii.

Smoke e povestea unui om care captează în fiecare zi la aceeaşi oră o fărâmă din viaţa unui loc şi a oamenilor care trec pe acolo; e povestea unui om care redescoperă viaţa, prietenia şi iubirea cu ajutorul unui străin; e povestea plină de optimism a unui grup de oameni pe care bunătatea şi problemele îi uneşte.

La capitolul interpretare nu pot să nu remarc minunăţia de rol făcut de William Hurt, probabil cel mai bun al carieri, dar şi cel făcut de Harvey Keitel. Pe lângă cei doi pioni principali se mai remarcă şi prezenţa apăsătoare a lui Forest Whitaker.

Din punct de vedere tematic, Smoke e un film care tratează tema fericirii, a destinului, a relaţiei dintre diferite clase sociale şi a relaţiei dintre părinţi şi copii. Fiecare poveste este minunată şi te surprinde prin originalitate, simplitate şi prin acel sentiment de lume blocată într-un timp unic, niciodată presată de stresul cotidian sau de timpul neiertător. Un film minunat despre bunătate care m-a impresionat mai ales prin ultima poveste istorisită de acelaşi Auggie.

Notă:9/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *