Slumdog Millionaire

Slumdog Millionaire
D: Dev Patel, Irrfan Khan, Anil Kapoor, Madhur Mittal
R: Danny Boyle
Theatrical Release:Nov 12, 2008
Box Office: $141,243,551
Durată: 2 h
Gen: Dramă
Share

Slumdog Millionaire pare la prima vedere un film regizat anume pentru premiile Oscar. Danny Boyle şi-a dat seama rapid că bunul popor american poate fi impresionat de drumul spre succes al unui tânăr din mahalaua indiană peste care se aşează şi un dram de noroc. Sau mai bine zis, foarte mult noroc pentru că întrebările sunt făcute în aşa fel încât răspunsurile se găsesc în suferinţele tânărului. Problemele Indiei, ca de altfel ale multor ţări din Asia şi Africa, au prins întotdeauna la publicul american. Mizeria, foamea, nivelul de trai şi cel de cultură al popoarelor subdezvoltate au fost atuuri pe care încă se mizează foarte mult pentru sensibilizarea oamenilor şi a criticilor de film.

Încă de la premieră filmul a fost clar favorit la Oscaruri astfel că noaptea decernărilor nu a adus nici o surpriză, dar după o analiză simplă mulţi spun că acest film nu ar fi câştigat niciodată nici un premiu de film european pentru că subiectul tratat este o reţetă de succes doar pentru un public care nu a văzut nicodată ce însemnă sărăcia cu adevărat. Indiferent de critici sau de opinii favorabile Slumdog Millionaire este un film deosebit care impresionează în primul rând prin simplitatea regizorului de a împăca scenele dramatice cu cele comice astfel încât de multe ori dramatismul este depăşit de evoluţia personajelor sau de situaţii comice – moartea violentă a mamei lui Jamal şi Salim este rapid trecută cu vederea de apariţia unui nou personaj în viaţa celor doi fraţi, Latika. Evoluţia personajelor urmează trasee ascendente şi descendente încât de multe ori ai impresia că urmăreşti un adevărat basm ce are în prim plan destinul a doi fraţi în căutarea succesului financiar şi a dragostei (povestea de succes a oricarui american care porneste de la zero si ajunge bogat).

Pe scurt filmul spune povestea lui Jamal Malik, un tânăr rămas fără mamă la o vârstă fragedă care, alături de fratele său Selim, se luptă pentru supravieţuire. Întâmplările pline de dramatism dar şi de comic constituie o carte de răspunsuri pentru că misterul succesului financiar i se prezintă sub formă de întrebări la concursul vrei să fi milionar. Succesul este inevitabil pentru că întrebările sunt adevărate teste care îl fac pe Jamal să retrăiască momente importante din viaţa sa de până acum. Invidioşi pe un destin ce se îndreaptă spre victorie, cei de lângă Jamal încearcă să-l oprească.

Slumdog Millionaire este povestea de succes a celui care se luptă pentru a-şi îndeplini destinul, este povestea oricărui om care a ştiut întotdeauna ce cale să aleagă atunci când s-a aflat la o răscruce de drumuri. Opţiunea lui Danny pentru ilustrarea vieţii sărăcăcioase din India poate fi înlocuită oricând cu succes de o variantă tigănescă pentru că aproape orice detaliu din din destinul lui Jamal şi Salim se poate regăsi şi în lumea plină de coloristică a romilor. Un film de Oscar care impresionează pe orice îl vizionează.

Notă:8,5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *