Sleeping Beauty 2011

Sleeping Beauty
D: Emily Browning , Rachael Blake , Ewen Leslie
R: Julia Leigh
Release: 2011
Durată: 1 h 44 min.
Gen: Mister

Cred că cei mai mulţi dintre voi vă amintiţi de povestea copilăriei intitulată Sleeping Beauty. Şi mai mulţi dintre voi vă amintiţi de numeroasele ecranizări ale acestui basm clasic, dar sigur doar puţini dintre voi au vizionat şi versiunea franceză de anul trecut. Cum francezii au făcut o treabă minunată cu bani, puţini, americani s-au gândit că pot ridica stacheta şi mai sus. Din păcate au realizat, doar o povestea seacă, bizară în care Sleeping Beauty e o târfă inspirată după Kubrick şi Lynch.

Julia Leigh abandonează orice legătură cu basmul şi ne propune povestea unei tinere frumoase, pe nume Lucy(Emily Browning) prinsă între o slujbă de zi statică şi una de noapte extrem de bizară. Înainte de a obţine slujba de noapte, Lucy îşi mai rotunjea veniturile participând la un experiment endoscopic sau vânzându-şi trupul pentru o linie de cocaină sau nişte mărunțiș.

După ce obţine slujba de noapte, Lucy se trezeşte captivă într-o lume perversă de inspiraţie Kubrickiană ( şi aici avem tot un castel în care babâcii frustraţi sexul se descătușează) numai cp un pic mai neconvenţională. Pentru a-şi primi onorariul, Lucy trebuie să se lase drogată de o matroană protectivă, care apoi îi aduce bătrâni în cameră. Reguli prea există, dar nimeni nu are voie să o penetreze pe frumoasa adormită.

Poveste e bizară, dialogurile sunt deseori penibile, dar speranţa că ceva interesant se va întâmpla te determină să vizionezi filmul până la sfârşit. Din păcate mai nimic nu se întâmplă, iar bătrânii perverşi îţi oferă doar dezgust. Mai nimic nu e memorabil, dar ceva tot rămâne în minte pentru o scurtă perioadă, relaţia pe care Lucy o arecu un muribund alcoolic. Misterul şi platonicitatea ei te scoate un pic din amorţeală, dar această stare e de scurtă durată.

Sleeping Beauty e un personaj enigmatic, fără trecut şi fără o viaţă personală deschisă. Singurele momente în care o putem cunoaşte sunt cele în care relaționează cu Birdman. În rest ea este o nălucă şi o mică artistă când vine vorba de corpul ei adormit, expresiv de cele mai multe ori.

Chiar dacă s-a optat pentru o versiune modernă a unei poveşti clasice, impresia de formă fără fond e constantă. Totul pare o imitaţie ieftină după Eyes Wide Shut cu mici elemente de mister psihologic împrumutate de la Lynch. Lipsa profunzimii şi a unui dialog cât de cât închegat e deranjantă,dar dacă trebuie să apreciem ceva, aceasta ar fi interpretare oferită de Browning şi expresivitate corporală. Fără aceste chestiuni filmul ar fi doar un chin misterios fără nicio însemnătate.

Notă:5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.7/10 (3 votes cast)
Sleeping Beauty 2011, 6.7 out of 10 based on 3 ratings
14 Comments
 1. Florin
  | Reply
  • m@ri@n
   | Reply
   • Florin
    | Reply
    • m@ri@n
     | Reply
 2. M
  | Reply
 3. m@ri@n
  | Reply
  • m@ri@n
   | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *