Shutter Island

Shutter Island
Starring: Leonardo Di Caprio, Ben Kingsley, Mark Ruffalo, Max Von Sydow
Director: Martin Scorsese
Theatrical Release:Feb 19, 2010
Box Office: $115,750,466
Durată:2h 18 min
Genre: DramăGeniul lui Martin Scorsese nu poate fi contestat de nimeni indiferent că este critic de film sau simplu cinefil. De la fabulosul Taxi Driver până la Shutter Island, Martin Scorsese a creat prin filmele sale ceva unic, ceva ce va rămâne pentru eternitate în memoria oricărui iubitor de filme. Chiar dacă după ultima sa creaţie mulţi au spus ca Scorsese ar fi căzut în plasa comercialului, sunt sigur că toţi cei care au vizionat filmul vor fi plăcut surprinşi de complexitatea lui.

Prin Shutter Island, Scorsese a încercat să ilustreze cât de complexă este mintea umană, cât de uşor este să crezi că toţi cei din jurul tău sunt conspiratori şi că tu eşti singura persoană raţională care trebuie să facă ceva pentru a opri nişte minţi malefice.

Acţiunea filmului e simpă dar dezvoltarea ei e complexă. Prin intermediul şerifului Teddy Daniels ajungi să pătrunzi pe o insulă unde toţi nebunii periculoşi sunt internaţi şi supuşi unor tratamente fireşti pentru ani 50. Totul este înfricoşător iar curând ajungi să ai impresia că te afli pe o adevărată insulă a doctorului Moreau unde nebunii şi fantomele sunt creaţii ale acestor psihiatri. Însoţit de parteneul său Chuk, Teddy trebuie să investigheze dispariţia unei paciente destul de periculoase care nu a făcut nimic decât să-şi înnece proprii copiii şi apoi să-i aşeze la masă. Cu o ură în suflet pentru toţi cei care au uciş şi au pledat pentru nebunie, Teddy ajunge să creadă că tot ce se întâmplă în jurul său este făcut pentru a ascunde barbarele tratamente la care sunt supuşi pacienţii. Vedeniile, visele ciudate şi gândul că asasinul fostei sale soţii este ascuns intenţionat pe insulă îl determină pe Teddy să acţioneze violent împotriva celor de pe insulă. Secretele sunt la tot pasul iar dezlegarea lor îl aduce pe acesta în pragul prăbuşirii psihice.

Din acest moment geniul lui Scorsese ( un adevărat Da Vinci când vine vorba de ilustrat persoanaje ,,bolnave” ) îşi face cu adevărat simţită prezenţa. Tot ce a construit pe parcursul a 2/3 din film se prăbuşeşte ca un castel de nisip. Lumea şerifului Teddy Daniels se prăbuşeşte pentru că acesta nu este reală. Totul era în mintea sa; toţi doctorii cu intenţii ascunse nu făceau altceva decât să încerce să-l convingă pe acesta că el este soţul celei care şi-a înnecat copii şi că lumea în care trăieşte el este doar un refugiu, o realitatea alternativă în care victima încercă să devină erou.

Shutter Island a reprezentat încă o colaborare deosebită între Scorsese şi Di Caprio. Talentul celui din urmă l-a ajutat pe acesta să dea viaţă şi forţă unui personaj cu probleme dar pe care ajungi să-l îndrăgesti şi chiar să-l compătimeşti.

Muzica terfinată, flash-urile viu colorate cu fantome, locaţia alesă pentru desfăşurarea acţiunii şi sentimentul de frică îi oferă filmului dreptul de a fi clasificat drept unul dintre cele mai bune thrillere din ultimii ani. Singurul minus al filmului ar fi acela că unii spectatori îşi vor da seama mai rapid decât a prevăzut Scorsese încotro se îndreaptă destinul personajului.

Notă:8,5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.5/10 (2 votes cast)
Shutter Island, 9.5 out of 10 based on 2 ratings
5 Comments
  1. filme cu animale
    | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *