Sherlock Holmes: a game of shadows

Sherlock Holmes: a game of shadows
D: Robert Downey Jr , Jude Law, Noomi Rapace
R: Guy Ritchie
Release:  16 decembrie 2011
US Box Office: $ 186.8 M
Durată: 2h 08min.
Gen: actiune

Nu pot să spun că am fost dezamăgit de Sherlock Holmes remodelat de Guy Ritchie în 2009, dar nici încântat. Personajul creat de Arthur Conan Doyle împrumuta cam mult din stilul lui Ritchie, specific mai degrabă băieţilor din Anglia sec XXI şi cu un Robert Downey Jr. carismatic făcea totuşi furori prin sălile de cinematografe. Cu puţin misticism, cu multă acţiune bătrânul Sherlock era readus în prim plan şi cei care n-au auzit niciodată de el au devenit dintr-o dată curioşi. Au trecut trei ani, timp în care nişte cărţi au mai fost vândute şi Guy Ritchie s-a decis să ne prezinte încă o aventură cu Sherlcok Holmes şi prietenul său dr. Watson.

Dacă în prima parte, Sherlock era captiv în cenuşia dar totodată minunata Anglie, încercând să lămurească un caz de crimă cu aspecte mistice, aici Sherlock transcende. Dintr-un simplu detectiv devine un erou, un fel de Captain America(sau mai bine zis England) capabil să împiedice un complot complicat (cu mici elemente împrumutate din James Bond) menit să stârnească un război în întreaga Europă şi aşa instabilă. Suntem la sfârşit de secol 19, imperiile se clatină, atentatele teroriste amenință pace şi Holmes urmăreşte indiciile. După câteva minute de acţiune redată în slow motion, scăpăm de bagajul feminin din trecut (personajul interpretat de Rachel McAdams este ucis) şi ne întoarcem în Londra, unde celebrul doctor Watson este pe punctul de a se însura. La petrecerea burlacilor, Holmes are grijă să atragă după el un alt personaj feminin (interpretat de Noomi Rapace). Inamicul duce de această dată o luptă deschisă cu Holmes. Nu se ascunde după umbre, ci doar manipulează inteligent astfel încât cărţile să fie în favoarea lui. Între cele două tabere începe un conflict deschis, aventura se mută pe în mai multe ţări şi tensiunea este în continuă creştere.


Umorul specific lui Robert Downey Jr. nu lipseşte nici de această dată, numai că este mai redus. Printre zecile de scene slow motion, printre explozii şi împuşcături, Robert Downey n-a avut timp să fie la fel de glumeţ. Firul epic al acestui Sherlock Holmes: a game of shadows este bazat pe acţiune, pe efecte vizuale spectaculoase obţinute cu ajutorul unei camere de filmat capabilă să redea mult mai multe cadre pe secundă decât una obişnuită. Cu ajutorul camerei vedem în slow motion lucruri care ne-ar scăpa, apreciem frumusețea unui glonţ care sfâşie coaja unui copac sau care zboară pe lângă personaje. Scenariul nu e la fel de bun ca cel folosit în primul film, iar acest lucru sugerează un film creat pentru public. Exploziile sunt spectaculoase, confruntările la fel, numai că per total ajung să domine în detrimentul unei intrigi mai solide.

Despre interpretare nu am să vorbesc foarte mult. Downey Jr. are carismă, umor şi se potriveşte bine cu personajul remodelat de Ritchie. Jude Law nu se lasă mai prejos şi în unele scene îi ia faţa lui Sherlock.

Sherlock Holmes: a game of shadows e un film de acţiune, cu umor şi efecte speciale. Misterul crimelor londoneze dispare şi nimic nu-i ia locul. Fără distribuţie, probabil că filmul ar fi fost un eșec dar aşa această bucată de istorie imaginara va beneficia în viitor de o nouă ecranizare.

Notă:6/10
Trailer Sherlock Holmes: a game of shadows

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
5 Comments
    • m@ri@n
      | Reply
  1. Andrei
    | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *