Sheitan

Sheitan
D: Vincent Cassel, Roxane Mesquida
R: Kim Chapiron
In Theaters: Feb 2006
Durată: 1 hr. 34min.
Gen: Horror

Nu-mi place deloc când cinematografia europeană (franceză în acest caz) copiază stilul cinematografiei americane când vine vorba de filme horror. Mă aşteptam la ceva mai spectaculos, la o interpretare mai bună din partea lui V Cassel, dar din păcate totul a fost spulberat rapid pentru că Chapiron a folosit aceeaşi reţeţă pe care orice horror flick american o utilizează.

Acesta a pescuit frumos cinci tineri actori cam necunoscuţi, i-a aşezat într-un bar, le-a dat ceva de băut ca apoi o tânără domnişoară să-i invite la o plimbare cu maşina până la ea acasă, undeva în tărîmul misterios din afara oraşului (nu înţeleg de ce viaţa la ţară a devenit spaţialitatea cea mai frecventă pentru desfăşurarea filmelor horror; probabil aceşti regizori minusculi care au trăit toată viaţa la oraş îşi imaginează că oamenii de la ţară sunt nişte neciopliţi care o iau razna rapid şi încep să ciopârţească pe orice orăşan care ajunge acolo). Ajunşi acolo tinerii noştri dau pesteo adunătură de oameni ciudaţi, evadaţi parcă de la spitalul nouă, dar sexul frumos îi îndeamnă să rămână. Semenele satanice îşi fac treptat apariţia, – un câine pe nume Cerber, un copil ce trebuie să se nască în noaptea de Crăciun, şarpele adorat, merele ca tentaţie, precum şi o serie de păpuşi ciudate – dar nimeni nu le observă. Cu toate că este un film care se aseamnă cu flickurile americane, surpinzător este faptul că nimeni nu este ucis în mod brutal în primele 70 de minute deşi regizorul sugerează prin scene tensionate şi ciudate că acest lucru se va întâmpla curând. Apropierea Crăciunului îi face pe săteni să o ia razna iar lucrurile încep să degenereze, dar nu chiar atât de urât pe cât te-ai aştepta.

Pe lângă faptul că se aseamănă foarte mult cu alte filme, Sheitan te poate impresiona tocmai prin lipsa crimelor sadice deşi prezenţa acestor este sugerată. Atmosfera de coşmar, de ireal este destul de reuşită, dar din păcate alteceva nu reuşeşte să te convingă. V.Cassel interpretează un persoanj nebun, satanic care te cam sperie, dar din păcate talentul actorului nu este pus foarte mult la contribuţie. În rest depsre interpretare nu prea mai este nimic de spus.

În concluzie Sheitan, e un film ciudăţel, un horror european copiat parcă după reţeta americană, în care râsul şi zâmbetele obsesive te sperie mai tare ca alte scene violente.

Notă:4,5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
6 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *