Shame

Shame
D: Michale Fassebender, Carrey Mulligan
R: Steve McQueen
Release:  2 decembrie 2011
US Box Office: $ 4 M
Durată: 1 h 39 min.
Gen: Dramă

Shame e genul de film care pătrunde într-un colţ întunecat la minţii umane, exploatează tot ce găseşte acolo, fără să se ascundă după nicio perdea. Regizat de Steve McQueen, Shame ne prezintă o poveste despre obsesia sexului, despre o dependenţă care anulează plăcerea şi transformă individul într-un nefericit, mizerabil. Frumuseţea acestui film se regăseşte în lipsa unei atitudini moralizatoare sau acuzatoare. Totul este prezentat destul de obiectiv numai că sensibilitatea nu dispare nicio clipă. Privitorul poate să aibă atitudini diferite faţă de film şi faţă de personaj. Dacă unii îl vor considera prea vulgar sau prea josnic, alţii vor relaţiona cu personajul şi-l vor aprecia pentru capacitatea de a păstra o aparență impecabilă.

Povestea începe (şi se încheie) în metroul newyorkez unde Brandon, un bărbat cu o slujbă bine plătită în domeniul publicităţii flirtează cu o străină. Brandon nu apelează la cuvinte sau la gesturi, totul reducându-se la priviri. Atras de tânăra domnişoară, Brandon încearcă să vorbească cu ea, dar aceasta se pierde în mulţime. După această introducere facem cunoştinţă mai pe larg cu Brandon, cu slujba lui şi cu secretele sale întunecate. Camera de filmat pătrunde în intimitate şi redă obsesiile acestui individ. Sub o aparenţă impecabilă, Brandon este un om de succes, dar viaţa personală şi intimă nu este chiar atât de reuşită. Brandon e afundat într-o mizerie sentimentală, e dependent de sex, dar nu şi de plăcerea acestuia. Orice sentiment este anulat şi când acesta se introduce subtil în peisaj, Brandon nu mai funcţionează aşa cum ar trebui. Prăbușirea completă apare odată cu apariţia surorii lui, interpretată de Carrey Mulligan. Între cei doi există câteva conflicte mocnite, un trecut dubios şi misterios, care totuşi nu iese la suprafaţă. Din acest moment mizeria şi tristeţea acaparează complet viaţa acestui personaj. În loc de aparenţele normalităţii, agonia şi dependenţa de sex scapă de orice control. Personajul alergă după sex şi pătrunde într-o lume întunecată.


Michael Fassebender face un rol extraordinar. Fiecare scenă are o naturaleţe incredibilă. Deseori am avut impresia că Fassebender se identifică cu Brandon şi că trăirile personajului sunt de fapt ale actorului. Mizeria, tristeţea, plăcerea, toate sunt aproape tangibile. Nici Carrey Mulligan nu se lasă mai prejos, personajul său fiind un pic mai sensibil psihic decât cel interpretat de Fassebender.

Shame este un periplu printr-o lume întunecată, dar prezentată din punct de vedere tehnic cu multă luminozitate. Fără nicio urmă de cenzură, Shame poate fi dificil de urmărit pentru un public sensibil, un public prea pudic pentru a suporta o asemenea abordare.

Notă:8/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
7 Comments
  • m@ri@n
   | Reply
  • m@ri@n
   | Reply
 1. m@ri@n
  | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *