Shadow of the Vampire

Shadow of the Vampire
D: John Malkovich, Willem Dafoe
R: E. Elias Merhige
Release: 29 Decembrie 2000
US Box Office: $ 7,5 M
Durată: 1 h 33 min.
Gen: Dramă, Horror

În 1922 se lansa Nosferatu, eine symphonie des grauens, un film inspirat de romanul lui Bram Stoker, dar care avea în centrul atenţiei pe Contele Orlok. După zeci de ani de la filmul lui Munrau, a rămas la fel de înfricoşător iar acest lucru s-a datorat actorului care i-a dat viaţă contelui Orlok. Naturaleţea, aspectul ciudat şi teroarea indusă de o interpretare perfectă l-au transformat pe Max Schreck într-un actor controversat care la 78 de ani de la debutul pe marele ecran a devenit subiectul unui alt film.

Povestea acestui film este reluată după câţiva ani, dar de data această regizorul lansează o teorie cutremurătoare. Un pact cu diavolul i-a permis lui Munrau să folosească un adevărat vampir pentru filmări iar acest lucru este exploatat într-un mod comic, gotic dar terifiant, de un film în care nici William Defoe nu se lasă mai prejos.

Pentru că i s-a refuzat dreptul de a adapta romanul lui Bram Stoker, Munrau interpretat de John Malkovich încearcă să-şi păstreze sponsorii pentru filmul său printr-o abordare excentrică care să surprindă pe toată lumea. Împreună cu actorii, producătorul şi câţiva tehnicieni acesta se deplasează spre noua locaţie de filmare unde echipa urmează să-l întâlnească pe actorul ales pentru a da naştere unei creaturi care se aseamănă cu cea a lui Stoker. Pentru a nu-i speria pe membrii echipei sale, Munrau îi avertizează pe aceştia de devotamentul exagerat al actorului, precum şi de anumite excentricităţi care-l ajută pe acesta să dea o veridicitate mai mare personajului. După câteva scene filmate, echipa începe să bănuiască că Schreck e un vampir adevărat dar cu toate acestea filmările continuă.

Prin Shadow of the vampire, E. Elias Merhige a încercat să ne prezinte într-un stil oarecum umoristic câteva din lucrurile care s-au întâmplat la filmările celebrului film. Teoria conform căreia la filmări Munrau ar fi folosit un vampir adevărat este savuroasă şi parcă menită să omagieze talentul sumbru şi dăruirea cu care Max Schreck a interpretat un personaj înfricoşător care s-a transformat rapid într-un simbol obsedant al cinematografiei mondiale.

Chiar dacă filmul nu a fost foarte apreciat de public, criticii l-au lăudat în special pentru performanţa oferită de John Makovich şi William Defoe. Cu talent şi machiaj Defoe ne arată că un vampir poate fi înfricoşător, deprimat sau ascultător, iar Malkovich în rolul unui regizor extravagant, obsedat şi plin de furia ce-l caracterizează pe acest actor, este captivant prin uşurinţa cu care vinde echipei sale glorie eternă când de fapt pe ascuns îi vinde unui vampir.

Chiar dacă subiectul filmului nu vă atrage vă sfătuiesc să-i acordaţi o sansă în special datorită actorilor iar apoi datorită atmoseferi gotice.

Notă: 7,5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
4 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *