Seven Pounds

Seven Pounds
D: Will Smith, Rosario Dwason
R: Gabriele Muccino
Release: 19 Decembrie 2008
US Box Office:$70 M
Durată: 1 h 58 min.
Gen: Drama

Anii 2006-2008 au reprezentat pentru Will Smith probabil cea mai prolifică perioadă a carierei sale. În cei doi ani, Will Smith a avut patru roluri principale în filme de succes, câştigurile sale atingând sume frumuşele. Pe lângă parte financiară, Smith a fost apreciat şi de critici pentru prestaţia din The Pursuit of Happines pentru care obţinut şi o nominalizare la Oscar. Anul 2008 l-a încheiat cu rolul din Seven Pounds, o dramă intensă despre oameni aflaţi în suferinţă şi despre sacrificiul suprem făcut de un om îndurerat şi marcat de vinovăţie. Publicul şi criticii au perceput foarte bine prestaţia actorului, dar drama nu a impresionat la fel de tare. Cu toate aprecierile obţinute Will Smith nu a mai reuşit să obţină nici un rol principal până în prezent, iar viitorul nu mai sună chiar atât de bine pentru talentatul actor.

Regizat de Gabrielle Muccino, Seven Pounds nu-şi ascunde identitatea deloc. De la primele cadre cu un apel la 911 în care personajul interpretat de Smith îşi anunţă sinuciderea îţi dai seama că în faţă te aşteaptă o dramă intensă despre suferinţă fizică şi psihică. După aceste cadre acţiunea se deplasează în urmă cu câteva zile şi facem cunoştinţă cu Ben (Will Smith), un tip trist care ia peste picior un orb (interpretat de Woody Harleson) pentru a-l testa, pentru a scoate în evidenţă ce fel de om este. Evident acest comportament atrage după sine o întrebare – de ce caută Ben oameni buni, dar care suferă? Răspunsul nu simplu şi nu se reduce la gesturi caritabile ci la fapte mult mai complexe. Aflat într-o continuă suferinţă, a cărei cauză nu o aflăm exact până la final, dar pe care o bănuim, Ben se decide să ajute oameni aflaţi în suferinţă. Pentru unii Ben donează un rinichi, pentru alţii o bucată din ficat, iar la unii mai nefericiţi şi abuzaţi, chiar propria casă. CU ajutorul unei legitimaţii de agent al Fiscului, Ben se apropie de Emily (Rosario Dwason) o femeie cu grave probleme la inimă.  Ca dramă să fie şi mai înduioşătoare scenaristul are grijă ca Ben să se apropie de Emily şi să se îndrăgostească de ea. Relația celor doi ei simplă, iar apropierea greoaie. Romantismul e simplu şi se reduce la cină şi gesturi ce provoacă fericire. Când lucrurile se complică, Ben are grijă să rezolve situaţia, iar scenele de la început se dezvoltă cu lux de amănunte pentru a completa tabloul de dramă.

Interpretarea e convingătoare mai ales când vine vorba de Smith şi Harleson. Smith reuşeşte perfect să interpreteze un personaj aflat în suferință psihică şi fizică, un personaj trist care nu cred că zâmbeşte nici măcar pentru o secundă. Deşi implicarea lui Smith e mai mult decât sesizabilă, acesta nu a convins la fel de mult ca şi în rolul din The Pursuit of happines. Rosario Dwason nu e la fel de convingătoare, pentru că deseori pentru o persoană cu insuficiență cardiacă severă, străluceşte prea tare mai ales în prezenţa lui Ben.

Seven Pounds e un film dramatic, un film despre suferinţă, despre viaţă şi moarte, despre sacrificiu şi despre bunătate. Chiar dacă e oarecum previzibil, drama nu are cum să nu impresioneze iar interpretarea conturează şi mai mult mesajul – bunătatea poate veni şi cu recompense.

Notă:8/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.3/10 (3 votes cast)
Seven Pounds, 9.3 out of 10 based on 3 ratings
9 Comments
  • m@ri@n
   | Reply
  • m@ri@n
   | Reply
  • m@ri@n
   | Reply
  • m@ri@n
   | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *