Seul contre tous

Seul contre Tous/ I stand alone
D: Philippe Nahon, Blandine Lenoir
R: Gaspar Noe
Release: 16 Mai 1998
Durată: 1 h 33 min.
Gen: Dramă

Spre ruşinea mea nu cunosc opera regizorului Gaspar Noe, aşa că nu am să discut despre stilul acestui regizor, nu am să mă avânt înspre teorii despre talent, viziune sau nonconformism, ci pur şi simplu am să mă rezum la a analiza filmului Seul contre tous.

Seul contre tous, e în primul rând un film care vorbeşte pe şleau despre acele gânduri negre pe care uneori cu toţi le avem. E un film care nu se ascunde după perdea când vine vorba de a prezenta criza unui bărbat de 50 de ani, a cărui viaţă i-a fost şi este o panta depresivă, un hău în care dacă se uită îl marchează pentru totdeauna. E un film despre reţineri, e un film despre gândurile negre pe care eşecurile de-o viaţă le-au adunat; e un film despre furie, despre frustrare, despre dorinţa care se naşte şi care nu este limitată de bariere. E un film care blamează o societate care te foloseşte şi apoi te aruncă la gunoi.

Personajul central e un bărbat de 50 de ani, un măcelar care şi-a pierdut afacerea, soţia şi care de abia îşi stăpâneşte dorinţele faţă de unica fiică. Ca să se depărteze de acest păcat, măcelarul încearcă să-şi refacă viaţă, dar în sczrt timp ajunge la conluzia că nimic nu este diferit. Soţia sa este o idioată cu gura mare, el este tot acealşi om închis în sine ale cărui gânduri violente zboară liber, este acelaşi respins de o societate care nu poate să-i ofere nimic. Sătul de toate acestea bărbatul, într-un acces de furie îşi bate nevasta gravidă (îi dă doar în burtă, probabil pentru a opri apariţia unui copil care să se asemene cu el şi cu nevastă-sa oribilă) fură un pistol şi fuge la Paris pentru a-şi relua viaţa abandonată. Aici se va lovi de acelaşi probleme (lipsa unui job, lipsa unei speranţe), iar când totul este pe puctul de a exploda regizorul ne avertizează să renunţăm la vizionarea acestui film. Ce ce se întâmplă după acest avertisment este o viziune macabră despre nebunia unui om învins dusă la extrem, este o imagine despre ceea ce un om ar vrea să facă şi ceea face defapt.

Seul contre tous te impresionează aproape prin fiecare scenă, te impresionează prin gândurile personajului, prin atitudinile sale, prin mimica actorului şi prin faptul aproape tot filmul este un monolog al durerii, un monolog al unor gânduri care umblă libere fără nici o urmă de moralitate. Seul contre tous nu e un film pentru toată lumea pentru că te poate deranja, e un film pentru cei care au curajul să admită că măcar o parte din gândurile personajului pot fi şi gândruile sale.

Mulţumesc Adina pentru recomandare.

Notă:8.5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (1 vote cast)
Seul contre tous, 9.0 out of 10 based on 1 rating
2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *