Serpico

Serpico

D: Al Pacino, Tony Roberts
R: Sidney Lumet
In Theaters: Dec 5, 1973
Durată: 2 hr. 9 min.
Gen: Dramă

Când vine vorba de catalogat un film, un actor, un regizor, un scenarist, un produs cu termenul de cel mai bun, subiectivitatea va avea mereu un rol decisiv. Asocierea lui Al Pacino cu acestă frază „cel mai bun” chiar dacă poate părea subiectivă este pe cât se poate de justificată dacă privim carierea şi rolurile făcute de acest actor. La trei ani de la debutul său pe marele ecran, Al Pacino impresiona pe toată lumea cu rolul făcut în The Godfather, film în care a stralucit mai tare ca regretatul dar mult mai consacratul Marlon Brando. Chiar dacă nu a câştigat premiul Oscar, Pacino realiza în acelaşi deceniu încă un rol excepţional în Dog Day Afternoon. Anii 80 nu au fost la fel de perfecţi, dar Al Pacino nu lăsa garda jos şi mai impreisona o dată cu acelaşi rol de mafiot în filmul Scarface. Recunoaşterea cu adevărat a valorii sale venea abia în 1993 când premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rolul principal pentru rolul din Scent of a woman nu a fost contestat aproape de nimeni. Anii s-au aşezat şi peste Pacino dar cu toate acestea Pacino mai impresiona încă o dată la vîrsta de 70 de ani cu rolul făcut în You don’t know Jack.

Chiar dacă nu se ridica la nivelul prestaţiei din Godfather, Pacino impresiona şi în 1973 prin rolul făcut în filmul poliţist, Serpico regizat de Sidney Lumet. Acesta interpreta aproape perfect rolul unui tânăr poliţist care intra în lumea albastă pentru a face ceva diferit. Scârbit de corupţia care se regăsea în toate secţiile de poliţie, Serpico s-a afirmat treptat ca singrul poliţist care nu primea nici un fel de şpagă. Mai mult atitudinea lui faţă de muncă era puţin diferită, pentru că Serpico a fost persoanjul care mergea în misuni sub acoperire cu o înfăţişsare şi o îmbrăcăminte pe care o regăseai doar la adevăraţii traficanţi de droguri sau la băieţii infractori din cartierele răufamate. Lupta sa împotriva infractorilor atât din afară cât şi din intriorul poliţiei îi vor crea numai probleme astfel că de multe ori acesta se va simţi la serviciu ca un poliţist care intră într-un cuib de infractori cu insigna la vedere.

Serpico este un film cu un mesaj dur la adresa poliţiei din America anilor 60-70 datorită faptului că acest persoanj incoruptibil a existat în realitatea. Corpuţia şi modul delăsător prin care poliţiştii înţelegeau să-şi facă treaba este extrem de bine ilustat de Sidney Lumet, astfel că imaginea negativă pe care poliţia a avut-o şi o are este oarecum de înţeles. Un film greoi pe alocuri, dar care poate fi considerat cu uşurinţă un film pur sânge poliţist.

Notă:8/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *