Seraphim Falls

Seraphim Falls
D: Liam Neeson, Pierce Brosnan, Angelica Huston
R: David Von Ancken
Theatrical Release: Jan 26, 2007
US Box Office: $0,3 M
Durată: 1h 55 min.
Gen: Acţiune, Western
Share

Mulţi afirmă că genul western este pe moarte sau că va fi dat uitării în scurt timp pentru că nu se mai fac filme ca Butch Cassidy and Sundance Kid sau ca The Ox Bow Incident, dar eu nu sunt de acord cu această afirmaţie. Poate că rulajul filmelor western a scăzut dramatic deoarece este un gen care nu se mai potriveşte cu timpurile actuale, dar nu cred că va fi abandonat niciodată atâta timp cât filme ca 3:10 to Yuma sau The Assasination of Jesse James continuă să apară. Ba mai mult, uneori acest gen primeşte un nou impuls (fraţii Cohen cu al lor No Country for Old Men) care stârneşte admiraţia tuturor.

Din această categorie de filme care demonstrează că genul nu a murit, face parte şi Seraphim Falls un western cu trăsături clasice, dar care la un moment dat se afundă în simbolismul călătoriei iniţiatice care nu are cum să nu-i impresioneze pe cei care au pus mâna măcar o dată pe o carte.

Întreaga acţiune a filmului este o călătorie spre mântuire pe care doi combatanţi o fac. De o parte îl avem Gideon (Pierce Brosnan) un nevinovat aparent care este urmărit ca şi cel mai mare infractor de o mică poteră înarmată. De cealaltă parte îl avem pe Carver (Liam Neeson), liderul poterei, care este dispus să facă orice pentru a-l captura pe fugar. Deşi forţele sunt inegale, Gideon se foloseşte de natură pentru a scăpa mai mereu de cei aflaţi pe urmele sale. Drumul său către libertate începe dureros din înălţimile munţilor, dar fiecare popas îi demonstrează că se află pe calea cea bună. Interesant este faptul că „bad guy-ul” răzbunător nu e chiar bad guy, iar fugarul nu e chiar nevinovat precum ai crede. Ambii combatanţi sunt personaje complexe care ştiu ce înseamnă respectul şi onoarea, dar în acelaşi timp sunt marcaţi de greşelile trecutului care le conduc viaţa şi acum. Călătorii parcurg munţii îngheţaţi,pentru a ajuge la dealurile călduţe şi totul se schimbă când deşertul fierbinte îşi face apariţia. Aici, în pustietatea fierbine, cei doi se vor întâlni ca într-un basm cu două personaje simbolice. Fiecare dintre cei doi va trebui să renunţe la un obiect pentru a obţine ceea ce aparent îşi doreşte, dar la final îşi vor da seama că au ales greşit.

Seraphim Falls este un western excelent ce ne introduce nu doar în lumea pistolarilor ci şi într-una simbolică unde fiecare personaj trecător are o semnficaţie aparte. Chiar dacă pentru cei care nu iubesc acest gen filmul poate părea plictisitor, sunt sigur că pentru restul va fi o încântare. Interpretarea oferită de cei doi actori este excelentă, fiecare interpretând fără reproş personaje măcinate de ură, vinovăţie şi dorinţă de răzbunare. Regia semnată de David Von Ancken, cunoscut mai mult ca un regizor de seriale, este de apreciată mai ales prin introducerea acelor personaje solitare care îi ajută pe cei doi să-şi găsească calea în acest drum iniţiatic întortocheat. Un film pe care îl recomand tuturor.

Notă 8/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
4 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *