Sense and sensibility

Sense and sensibility
D: Emma Thompson, Kate Winslet, Hugh Grant, Alan Rickman

R: Ang Lee
Gen: Dramă, Romance

Durata: 137 minute

Publicat de Cristina.

La o primă comparaţie între romanul Sense and sensibility scris de Jane Austen şi filmul Sense and sensibility ecranizat după romanul mai sus amintit s-ar putea spune că filmul iese în pierdere. În primul rând pentru că decorurile, peisajele, trăirile personajelor nu sunt atinse în măsura în care autoarea le-a imaginat de-a lungul cărţii. În al doilea rând pentru că filmul face direct referirea la o societate britanică de secol XIX ale cărei reguli nu sunt suficient descrise pentru a putea fi în totalitate înţelese.

De fapt, puţine filme făcute după un roman anume îşi pot depăşi sorgintea. Cu atât mai mult cele ecranizate după romane de dragoste ale unor scriitoare de origine britanică. Însă ecranizarea Sense and sensibility încearcă cu vehemenţă să fie măcar la acelaşi nivel cu romanul. Filmul spune povestea a două fete rămase sărace în urma unui eveniment tragic. Tatăl lor moare iar averea familiei, conform regulilor testamentare din Anglia, trece în posesia primului născut băiat al tatălui dintr-o căsătorie anterioară iar familiei actuale nu-i rămane decât o sumă infimă pentru a supravieţui. În centrul acţiunii stau sentimentele şi trăirile celor două fete, obligate să trăiască în lipsuri, din bunăvoinţa unor rude îndepărtate care însă descoperă dragostea şi o arată în moduri total diferite. Mai mult decât atât, maniera în care ele se comporta, prin raportare la conduita şi onoare, este cea care dă chiar titlul filmului.

În timp ce Elinor întotdeauna responsabilă şi raţională îşi ascunde sentimentele pentru Eduard în faţa tuturor, Marianne, romantică şi sensibilă, se lasă condusă de inimă şi îşi arată sentimentele pe care le nutreşte faţă de domnul Willoughby prin tot ceea ce face chiar dacă îşi pătează imaginea. Dar pasiunea pe care o simte pentru acest domn şi deznodământul pe care îl are mica ei poveste de dragoste nu fac decât să întărească un adevăr trist dar în concordanţă cu acele vremuri şi anume faptul că o căsătorie din interes primează de cele mai multe ori în faţa uneia din dragoste.

Într-o societate în care averea, statutul social şi snobismul leagă şi dezleagă prietenii, cele două luptă cu propriile arme pentru a găsi fericirea, fiecare pe calea ei. În final, atât una cât şi cealaltă sfidează timpurile şi reuşesc să-şi trăiască viaţa alături de cine doresc.

Un film interesant. Dacă nu ar fi să luam în considerare faptul că romanul după care este făcut este mult mai bun. Un roman care redă mult mai bine interesele, egoismul şi puterea pe care o au banii în Anglia secolului XIX. Dar meritul filmului este că încearcă să dezvăluie cât mai mult din caracterele şi afecţiunile ce le frământă pe cele două protagoniste şi pe alocuri reuşeşte.

Notă: 8/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *