Seeking a friend for the end of the world

seeking a friend at the end of the worldSeeking a friend for the end of the world, 2012

Meteoritul Mathilda, Keira iubindu-se cu Steve Carell și 10 borcane cu miere

By Anca G

Happy Apocalypseeveryone! Dacă meteoriți distrugători nu am văzut live, noi cei de pe site propunem măcar să ne delectăm cu niște filme tematice. A fost deja propus acum câteva zile un top al filmelor cu tematica end of theworld, așa că mă voi alătura și eu inițiativei comentând filmul cu numărul 10 din acel top, și anume Seeking a friend for theend of the world, 2012.

Producția, în regia lui Lorene Scafaria este una din puținele încercări cinematografice reușite care aduc un dram de comedie în sumbra temă a sfârșitului lumii. Seeking a friend for the end of the world este soluția salvatoare pentru părinții care vor să vadă Melancholiaîn familie, dar au copii minori. (Totuși, departe de mine gândul de a așeza genialul Melancholia pe același raft cu producția de față)

Keira Knightley și Steve Carell, jucându-i pe Penny și Dodge reprezintă două tipologii umane care au de rezolvat cea mai grea problemă pe care o pune umanitatea: ce faci când știi exact cât timp mai ai de trăit? Și mai ales, când afli că acest timp este mai mult decât scurt?

Meteoritul Mathilda este așteptat să lovească pământul în nu mai puțin de 3 săptămâni. La auzul veștii, lumea se dă cu totul peste cap. Sinucideri, revolte, jafuri, foc, dispariții, despărțiri. De o asemenea manifestare are parte și Dodge, căruia, după câțiva ani buni de căsnicie, îi fuge soția din mașină după ce află despre evenimentul pe cale să se petreacă. Umil agent de asigurări, Dodge nu are altceva mai bun de făcut decât să se ducă acasă și să-și trimită menajera la copiii ei. Ei, acesta e momentul în care am râs pentru prima oară de la debutul filmului, întrucât menajera lui Dodge, o mexicancă? nu vrea în ruptul capului să lase munca și patronul, și să se ducă acasă. Nici măcar de apocalipsă! Iar faptul că filmul îmi dă foarte puțin ocazii de râs sau măcar zâmbit – îmi place!

Nu trece mult și Dodge își cunoaște vecina, pe Penny, care tocmai își părăsise consortul, alergând disperată afară din casă în teniși, cămașă de noapte și o pătură pe deasupra. A, și iarbă-n păr! Keira e minunată în rolul de hippioată romantică, semi-aiurită. După ce trage un fum zdravăn din țigara cu maria pe care o poartă în păr și declară că iarba e singura chestie de pe lumea asta care o face să doarmă, dar o și trezește, aflăm și care e elementul declanșator al filmului, căci dacă vecina nu-i apărea în cale, Dodge își vedea liniștit de propriul sfârșit al lumii, fără nevastă și fără (sau cu?) menajeră. Penny îl întreabă despre colega sa de cameră și iubitul acesteia, de unde deducem, și noi, și Dodge, că nevastă-sa îl înșela la greu. Tot vecina, amabilă ca toate vecinele, îi dă bărbatului un teanc de scrisori printre care se află și un plic roșu de la iubita acestuia din tinerețe, iar când e întrebată de unde naiba le are, fata bâlbâie printre dinți cum că poștașul ar fi greșit adresa. Yeah, right.

Răvășita Penny are și ea o dorință de Apocalipsă: să ajungă acasă la părinții ei.

Sub influența atâtor factori, la care se mai adaugă și o revoltă a locatarilor blocului în care stau cei doi, Dodge hotărăște să plece împreună cu amabila vecină în căutarea fostei sale iubite din liceu, Olivia.

Apăi, dacă vreți un film serios și verosimil, întrerupeți-l acum și căutați un DVD cu un thriller. Dacă sunteți însă disponibili să ascultați ceva muzică bună și să vedeți o prestație excelentă a Keirei, fără a avea mari așteptări de la film, eu vă recomand să-l urmăriți în continuare.

Mulți nebuni mai sunt pe lumea asta, iar de Sfârșitul Lumii, toți își dau în petic. Penny bâzâie că vrea acasă, cu o intensitate sporită după ce află că Dodge cunoaște un om cu un avion, cu ajutorul căruia ar putea zbura la familia ei. Revoltele se țin lanț. Sinuciderile programate sunt chiar interesante. Foarte fain mi s-a părut episodul cu șoferul de camion care, neavând cojones să se sinucidă înaintea sfârșitului colectiv, apelează la o firmă să o facă pentru el. De fapt, cadrul acesta și apucăturile menajerei lui Dodge, care preferă să muncească chiar și de Apocalipsă, au fost singurele momente în care am zâmbit spre râs, în tot filmul. Ceea ce nu e neapărat ceva rău, pentru că mie nu-mi plac comediile cu nici un chip. Un film care declară de la bun început că vrea să te facă să râzi, mă îndeamnă să-i zic „eu nu râd la comandă, fă pași!”.

Oare Penny mai vrea acasă și după ce îl întâlnește pe Dodge?De ce refuză Dodge să bată la ușa Oliviei, când are ocazia? Sunt întrebări la care filmul ne răspunde într-o manieră tragicomică și puțin prea romanțioasă, pe fundalul distrugerii planetei odată cu sosirea Mathildei.

Momentele comice le asezonează perfect pe cele tragice, fără să se facă abuz de aceste două componente. Comice sunt replicile lui Penny în fața cărora Dodge afișează o față puțin impresionabilă. Comică este partida de „sex de apocalipsă” dintre cei doi, la fel cum este și numele câinelui pe care Dodge îl face al lui, după ce cineva îl abandonează cu o așa părere de rău, încât îl botează Sorry. Comic este și faptul că însuși meteoritul Mathilda se răzgândește, și ajunge pe pământ cu o zi mai devreme față de cum era inițial programat.

Coloana sonoră este superbă, atent aleasă, întrucât cele două personaje sunt iubitori de muzica anilor 60 de pe discurile de vinil.

Deranjant este faptul că regizoarea (și scenarista) a scăpat în filmul acesta vreo 10 borcane cu miere și câteva pungi de zahăr vanilat, toate pe final. Înțeleg că cei doi își cad cu tronc unul, altuia, dar dacă o lăsa mai moale cu siropoșeniile, puteam să zic și eu că am văzut un film cu adevărat bun. E cauza principală pentru care filmul o să placă enorm adolescentelor… care-or să se și supere pe mine, pentru că-l critic din pricina asta.

Toate ca toate, dar Seeking a friend for the end of the world ia de la mine un 6 din 10.
trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
3 Comments
    • m@ri@n
      | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *