Season of the witch


Season of the witch
D: Nicolas Cage, Ron Perlman
R: Dominic Sena
Release: 7 Ianuarie 2011
US Box Office: $ 24,8M
Durată: 1 h 32 min.
Gen: Horror

După primele 20 de minute din acest film aveam impresia că cineva s-a jucat cu cadre din The Last Kingdom şi Black Death. După alte 15 minute aveam impresia că un domn cu barbă şi plete blonde seamănă cu un talentat actor care a câştigat Oscarul în 1996 pentru rolul din Leaving Las Vegas. După alte 35 de minute mi-am dat seamă că un film cu tematică medievală s-a transformat în ceva supernatural, greu de digerat care-mi aminteşte de producţii obscure lansate pe DVD, ca apoi să fie vândute unor televiziuni ca National Tv sau Kandal D.

Lăsând ironia la o parte vă spun că domnul mai sus menţionat chiar era Nicolas Cage (probabil caută să bată ceva record – actorul care a jucat în cele mai multe filme într-un an, sau numărul de roluri idioate pe care trebuie să le accepte ca cineva să-i mai dea o şansă cu un rol normal) şi că povestea din timpuri medievale e plină de kitsch şi de replici create fără ca cineva să citească o carte despre om şi societate în epoca medievală.

Plin de exagerări, de replici fără rost şi de supernatural cam prea exagerat şi pentru perioada medievală, Season of the witch are şi câteva puncte buniceleatmosfera întunecată şi pestilentă e bine sugerată de zecile de cadavre, de doctorii care au avut costume destul de reuşite; armele simple, nebunia creată de biserică în jurul vrăjitoriei şi a vrăjitoarelor, fantismul religios; – dar acestea pălesc în faţa unui final prea previzibil, în faţa clişeicului drum spre mântuire pe care toţi îl străbat şi în faţa unor personaje care au o atitudine specifică unui alt secol (douăzeci nu 19). Mai mult decât atât introducerea atmosferei demonice într-o poveste cu vrăjitoare şi ciumă mi s-a părut mult prea mult. Sincer aş fi preferat o confruntare între 3 soldaţi şi o armată de vrăjitoare fanatice care urăsc biserica şi călugări asasini de femei, decât o confruntare cu un demon temut care vai de mine a adus ciuma, dar care n-a fost în stare să omoare muritoarea posedată.

Povestea e oarecum cunoscută mai ales pentru cei care au văzut şi Black Death (momentan prin comparaţie acest film creşte în ochii mei). După zeci de războaie purtate în numele domnului biserica primeşte o palmă când ciuma se instalează. Cum minunaţii servitori ai domnului cred că boala ucigaşă este un blestem vrăjitoresc, se decid să pregătească judecata vrăjitoarei responsabilă de toată grozăvia. Din păcate judecata are loc într-un orăşel destul de greu accesibil şi tocmai de aceea câţiva soldaţi sunt angajaţi că să o escorteze pe înfricoşătoarea domniţă. Conduşi de Behmen (interpretat de Nicolas Cage) si Felson, (interpretat de Ron Perlman) doi soldaţi sătui de crime comise în numele domnului, grupul porneşte prin păduri periculoase, peste poduri care n-ar susţine nici greutatea unui copil, darămite a unei căruţe trasă de oameni  pentru  a o duce pe vrăjitoare la judecata lui Solomon. Cu cât aventura înaintează cu atât eşti tentat să crezi că domnişoara chiar e vrăjitoare, dar când vezi atacul unor lupi ciudaţi îţi dai seama că regizorul şi scenaristul ţi-au pregătit ceva mai mult.

Despre interpretare nu vreau să vorbesc pentru că l-am ponegrit destul pe Nicolas Cage, aşa că în închidere îi sfătuiesc pe amatorii de filme medievale să evite această producţie iar pe cei care iubesc supernaturalul în orice formă să-l vadă neapărat.

Notă:4/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
12 Comments
    • m@ri@n
      | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *