Seabiscuit

Seabiscuit
D: Tobey Maguire, Jeff Bridges, Chris Cooper, Elizabeth Banks
R: Gary Ross
Theatrical Release:Jul 25, 2003
Box Office: $120,147,445
Durată: 2 hr 21 min
Gen: Dramă

Cariera regizorală a lui Garry Ross (54 de ani) nu este una care are nevoie de pagini întregi pentru a enumera titlurile, ba chiar dimpotrivă este suficient un mic bileţel pentru a pune în scris cele două titluri – Pleasantville şi Seabiscuit. Dar într-o lume a vitezei în care de multe ori cantitatea primează în faţa calităţii, Garry Ross nu prea îşi găseşte locul.

Prin Seabiscuit, Ross a a atras atenţia că imaginea de ansamblu nu contează prea mult, că talentul nu dispare cu una cu două iar dacă găseşti persoana potrivită, care să ştie să-l aducă din nou la suprafaţă poţi obţine un campion dintr-un mereu învins. Seabiscuit nu este doar povestea unui cal campion la curse dar şi a celor care ştiu că de multe ori lucrurile trebuie privite în profunzime. Este şi povestea unei naţiuni care încă de acum 100 de ani a ştiut cum să evolueze pentru a deveni cea mai puternică. Ni se prezintă astfel pe scurt, cu imagini reale, minunata invenţie a lui Ford, reacţia celorlalţi care nu au stat cu mâinile în sân la succesul acestuia, drumul spre vest de la începutul anilor 1900, mare criză economică dar şi renaşterea naţiunii după 4 ani dureroşi.

Firul epic al filmului prezintă povestea a patru destine de succes care ajung să se intersecteze la un momenet dat în viaţă pentru a realiza împreună ceva măreţ, ceva ce va rămâne viu pentru totdeauna. Povestea de succes a lui Charles Howard (Jeff Bridges) care a pornit spre vest pentru a face afaceri cu bicilete şi a devenit milionar cu ajutorul automobilelor este urmată de o dramă, moartea fiului său. Prăbuşirea în neantul disperării este evitată cu ajutorul unui nou prieten, Tom Smith (Chris Cooper) un bătrân dresor de cai pe care nimeni nu îl apreciază dar care ştie să observe talentul şi să-l antreneze pentru a deveni campion. Peste aceste două destine se aşterne şi povestea lui Red Pollard care de mic a fost părăsit de familie datorită crizei economice. În scurt timp de la un simplu muncitor la grajduri ajunge un jocheu fără succes şi un boxer care altceva înafară de înfrângere nu cunoaşte. Toate trei destinele ajung să se intersecteze datorită lui Seabiscuit un cal antrenat mereu să piardă dar pe care Tom îl vede învingător.

Charles investeşte bani, Tom timp şi răbdare iar Red devenit jocheul lui Biscuit ajunge să-l cunoască ca pe un prieten adevărat. Drumul spre succes este dur dar victoriile vin treptat iar acestea dau tuturor speranţe. Confruntarea cu cel mai bun cal nu poate fi făcută cu ajutorul lui Red pe care umbra trecutului îî provoacă un accident care îl imobilizează dar Seabiscuit demonstrează că este cel mai bun.

Drama adevărată abia apoi urmează pentru că Seabiscuit se accidentează. Ambiţia şi perseverenţa lui Red îi fac pe cei doi să se antreneze împreună pentru a putea participa cel puţin încă odată la o cursă. Ca un miracol Biscuit îşi revine şi cu puţin ajutor câştigă spre surpinderea tuturor încă o cursă.

Destinul nu poate fi împiedicat de aparenţe pentru că orice fiinţă poate să-şi depăşească condiţia dacă munceşte cu adevărat. Seabicuit este povestea celor care cre că un obstacol poate fi depăşit cu muncă şi încredere, este povestea oricărui american care a reuşit şi care nu şi-a pierdut încrederea. Un film dătător de speranţe care te face să te simţi bine şi pe care poţi să-l vizionezi cu plăcere indiferent de starea în care te afli.

Notă: 9,5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *