Salmon Fishing in Yemen

Salmon Fishing in YemenTo fish or not to fish

D: Emily Blunt, Ewan McGregor
R: Simon Beaufoy
Release:9 Martie 2012
US Box Office: $ 9.0 M
Durată: 1h 52 min
Gen: Drama, romance

Salmon fishing în Yemen e o poveste de dragoste destul de previzibilă, o comedie la care doar surâzi de imaturitatea politicienilor, un film salvat destul de bine de Ewan McGregor, Emily Blunt şi nişte somoni încăpăţânaţi. Regizat de Lasse Hallstrom, un regizor necunoscut, Salmon Fishing in Yemen îi aduce din nou pe marile ecrane pe Blunt şi McGregor, actori care au mai fost un cuplu în drama romantică cu accente apocaliptice, Perfect Sense. Cei doi interpretează două personaje diferite, care ajung să se întălnească datorită unui proiect ciudat în urma căuria rîurile din Yemen urmează să fie populate cu somoni scoţieni. McGregor interpretează un expert in pescuit cu biroul într-o instituţie publică, un tip inteligent căruia nu-i place să fie derajnat cu idei stupide şi imposibile, în timp ce Blunt interpretează o dominşoară abilă, responsabilă cu PR-ul unui prinţ din Yemen plin de petrodolari. Cu aceşti petrodolari, şeicul construieşte un dig uriaş şi un sistem de apovizionare cu apă rece, astfel încânt condiţiile să fie prielnice pentru înmulţirea somonului britanci.

Modul în care profesorul Alfred Jones ajunge să fie implicat în proiect ţine şi de jocurile politice, de imaginea şifonată a primului ministru britanic, care după o misiune eşuată în Afghanistan are nevoie altfel de ştiri venite Orient. Astfel un proiect iniţial ridicol, ajunge să fie sprijit public ca o adevărată punte de legătură între două ţări diferite. Jones, obligat ajunge să-l cunoscă pe şeic, se implică în proiect, dar cum politicienii se schimbă după cum bate vântul, somonul britanic crescut în apele reci ale râurilor scoţiene nu mai ajunge în Yemen. În locul lui ajunge somonul crescut în captivitae, somonul incapabil în teorie să înnoate în amonte.

Până să se sfârşească povestea somonilor şi a celor doi iubăreţi trece şi prin momente dificile datorate în mod special politicenilor, unui popor care cred că nişte peşti înseamnă impunerea occidentului în cultura tradiţională şi unor tentative de asasisant şi terorism. Chiar şi aşa peştele e cel care câştigă bătălia, cel care aduce oamenii împreună şi se pregăteşte să schimbe ceva mai mult.

Salmon Fishing in Yemen

Interpetarea oferită de Blunt şi McGregor nu este extraordinară. McGregor se ridică totuşi deaspura pentru că personajul său are o personalitate puternică, spune cam ce-i trece prin cap şi ştie să fie romantic într-un mod destul de ciudat. Blunt e cam ştearsă, momentele dramatice fiind singurele în care îi putem admira talentul. O impresie plăcută mi-a lăsat roulul făcut de Kristin Scott Thomas, o purtătoare de cuvânt abilă capabilă să facă orice pentru imaginea primului ministrul. Ea este responsabilă cu umorul şi acţiunile ei legă povestea mai bine.

Salmon fishing in Yemen e un film plăcut în special datorită personajelor pline de optimism. Fără ele Salmon fishing in Yemen era doar o altă poveste romantică uşor de pierdut în marea masă a genului. Aşa printre romantism, umor şi dramă, vedem o altă faţă a Orientului într-un film frumos deloc plictisitor chiar dacă se vorbeşte despre peşti şi pescuit.

Notă:7/10

Trailer Salmon Fishing in Yemen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (1 vote cast)
Salmon Fishing in Yemen, 9.0 out of 10 based on 1 rating
2 Comments
    • m@ri@n
      | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *