Safe

Safe
D: Jason Statham, Catherine Chan
R: Boaz Yakin
Release: 27 aprilie 2012
US Box Office: $ 17.1 M
Durată: 1h 35min.
Gen: Acţiune

Safe e un film de acţiune, o ciorbă aproape perfectă pentru că are toate ingrediente, dar căreia îi lipseşte gustul. Până să ajungem la gust trebuie să detaliem reţeta sau mai exact ingredientele de bază. Păi în primul rând se ia un actor cu muşchi, un actor cunoscut pentru filme de acţiune, un tip care lasă în urma lui mâini şi picioare rupte, capete sparte şi câteva cadavre. El este Jason Statham, poate cel mai cunoscut ”action actor” din ultimii ani. Britanicul care şi-a început cariera în filmele senzaționale ale lui Guy Ritchie a devenit o marcă înregistrată şi acum prezenţa muşchilor săi ajunge pentru a cataloga genul unui film. În jurul acestui ingredient de bază se construieşte un personaj. Cu cât acesta suferă (psihic) mai tare cu atât ştie să dea mai bine cu pumnul. Aici acest personaj este Luke Wright, un fost super poliţist angajat să cureţe străzile din New York dar care ajunge să lupte în cuşti după ce a fost izgonit pentru că şi-a turnat colegii corupţi. După vreo câteva lupte pierdute, Luke se decide să câştige una numai că nu o alege pe cea potrivită. Un mafiot pariase nişte bani pe înfrângerea sa şi la supărare decide să-i ucidă soţia lui Luke.

Dar destul despre vedetă pentru că trebuie să vorbim şi despre condimente, sau pe un limbaj propice pentru lumea filmului, despre personaje negative. Cu cât acestea sunt mai variate cu atât mai bine. Din fericire în Safe avem parte de o paletă extrem de largă. Avem mafioţi ruşi, avem mafioţi chinezi, avem polițiști corupţi, avem un şef al poliţiei corupt, un primar şi chiar un asistent de primar care la rândul lui e tot o maşină de ucis ca Luke. Cu asemenea ingrediente ciorba/filmul ar trebui să fie perfect, dar totuşi nu e. În loc de un film de acţiune foarte bun, aveam de-a face cu unul haotic, greu de urmărit pentru că se desfăşoară prea rapid şi multe personaje n-apucă să-şi facă treaba cum ar trebui. În primele minute toate aceste ingrediente nici nu se dizolvă şi la un moment dat tinzi să crezi că ai adormit şi ai ratat nişte faze sau că cineva ţi-a jucat o festă şi a tăiat la montaj ceva ce în mod normal ar fi trebuit să vezi.

Când totul prinde cât de cât o formă suntem martorii unei poveşti complicate în care o fetiţă care se pricepe la numere şi mai are şi o memorie vizuală excepţională este căutată de toată lumea pentru că deţine codul unui seif. Toţi aleargă după ea să o folosească însă numai unul e capabil de acest lucru. Aproape sinucigaş, Luke vede problemele fetiţei, se implică şi când faci o faptă bună mai ai parte şi de răzbunare. Cu această ocazie, vedeta noastră are grijă să scape de ruşii care i-au ucis soţia, are grijă de câţiva chinezi că şi aşa au prea multe afaceri în New York, mai scapă de câţiva poliţişti corupţi şi la final are parte de o confruntare cu cei mai buni.

Din păcate şi aici filmul dă greş pentru că în loc de ceva grandios ţi se serveşte ceva sec, ceva ce e posibil să-ţi stea în gât după vreo 85 minute de mestecat.

Safe e un eşec pentru că plin de clișee, pentru că a folosit prea multe ingrediente fără ca Boaz Yakin să ştie cu adevărat să le combine. Avem parte de prea multe personaje, prea multă acţiune, prea multe crime aleatorii şi nişte poliţişti corupți care acţionează ca în vestul sălbatic. Cu un plot mai logic în loc de prea mulţi pumni şi confruntări directe în inima oraşului, Safe putea fi mai bun, dar aşa e doar un alt action flick, un film pentru băieţii care adoră acest gen.

Notă:5,5/10

Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
3 Comments
    • m@ri@n
      | Reply
  1. m@ri@n
    | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *