Sabotage

Sabotage
D: Sylvia Sidney, Oscar Homolka
R: Alfred Hitchcock
Release: Ianuarie 1937
Durată: 1 h 21 min.
Gen: Thriller, suspans

Acum câteva luni onoram memoria acestui monstru sacru, prin câteva recenzii la cele mai cunoscute filme. După North by Northwest, Rear Window sau Vertigo, mă reîntorc astăzi în trecut pentru a vorbi despre un film care trata problema terorismului fără însă a rosti acest cuvânt şi fără a da o motivaţie pentru aceste acte. Prin Sabotage, Hitchcock a construit în stilul caracteristic o atmosferă tensionată, o atmosferă apăsătoare sugerată evident printr-un ceas şi o oră anume care aduce nenorocire. Personajul principal masculin din film este prins din nou între datorie şi iubire şi, ca de obicei, alege varianta inimii. De cealaltă parte, personajul feminin este construit diferit faţă de altă dată, imaginea seducţiei fiind înlocuită cu cea de mamă/soră şi soţie fidelă unui soţ care nu-i oferă decât acoperiş dar nici nu îi cere nimic.

După cum deduceţi şi din titlu filmul este despre acte sabotaj, acte care au loc în Londra. Totul începe cu o pană de curent, o pană care iscă certuri în faţa unui cinematograf. După ce totul revine la normal facem cunoştină cu domnul Verloc, proprietarul cinematografului şi cu soţia acestuia, o doamnă mult mai tânără. Bănuit de Scotland Yard că are un rol important în actele de sabotaj, Verloc este cercetat de un agent sub acoperire pe nume Ted Spencer care trebuie să adune dovezi şi despre gradul de implicaţie al doamnei Verloc. Atmosfera tensionată se dezvoltă rapid iar la acest lucru contribuie ingenoizitatea sabotorilor care pregătesc o lovitură puternică.

Nu am să vă povestesc tot filmul pentru a nu vă strica farmecul dar personal am fost surpins de misterul pe care Hitchcock l-a ţesut în jurul sabotorilor. În afară de Verloc şi de un comerciant de păsări nu aflăm mai nimic despre ceilalţi membri ai grupării iar acest lucru a sporit misterul. Pe lângă aceste lucruri am apreciat şi jocul actoricesc excelent oferit de Oskar Homolka (în rolul lui Verloc) care interpretează distant şi rece un personaj prins în jocul de sabotaj pentru bani, dar care totuşi nu arată semne de remuşcare pentru acţiunile sale care au dus la moartea multor nevinovaţi.

Tensiunea acumulată pe toată durata filmului dă în clocot spre final, ca apoi să se stingă inteligent, astfel că personajele principale să nu mai aibă de suferit. În încheiere vă recomand să vizionaţi un film inteligent construit, un film despre sabotaj cu nişte personaje bine conturate care ne arată că tânărul regizor mai avea multe de spus în cineamatografia clasică.

Notă:8/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *