Rush

rush recenzieRushThe closer you are to death, the more alive you feel. It’s a wonderful way to live. It’s the only way to drive.

R: Ron Howard

D: Chris Hemsworth, Daniel Bruhl

Gen: Dramă

Durată: 122 min

Filmele despre sport, reușesc destul de rar să redea cu adevărat rivalitatea, emoția și plăcerea jocului. Indiferent că e vorba de fotbal, box, golf,baschet sau formula 1, aproape de fiecare dată emoția și rivalitatea sunt sacrificate pentru altceva. Din fericire Rush nu face parte din această categorie de filme și dacă n-aș fi știu că e regizat de Ron Howard, aș fi putut zice la un moment dat, că nu se vede prea mult influența Hollywod-ului. Fără să exagerez Rush e unul dintre cel mai bune filme văzute în 2013, poate chiar unul dintre cele mai bune filme despre sport, despre rivalitatea din acest domeniu, făcut în ultimii ani. De fapt, Rush e singurul film la care am simțit emoția rivalității, singurul film la care nu am fost tentat să aflu din alte surse deznodământul real al acelui sezon minunat de formula 1. Cu mare grijă, Ron Howard construiește o poveste bazată pe rivalitate, o poveste de viața înghesuită într-un an de zile. Competiția, rivalitatea, nevoia de a fi mai bun, îi definește pe cei doi protagoniști, chiar dacă povestea lor începe mai devreme. Undeva în circuitele neimportante ale formulei 3, unde James Hunt, un britanic chipeș și nebun interpretat de Chris Hemsworth se trezește brusc cu un rival, Niki Lauda. Cei doi sunt complet diferiți, dar fiecare dorește același lucru. Să învingă să fie mai bun ca celălalt, chiar dacă nu-și asumă aceleași riscuri. Până la momentele tensionate de pe pistele de formula 1, Rush ne atrage cu viața din afara circuitului a celor două personaje.

rush pics

Pe de-o parte Hunt, e talentat și e gata să-și riște de fiecare viața pentru victorie. Pentru el , condusul merge mână în mână cu moartea și de aceea își trăiește viața din plin. E nesăbuit, e un petrecăreț, dar când e în spatele volanului, e gata să facă orice pentru victorie. Rivalul său, austriacul Niki Lauda e diferit. Talentul lui în spatele volanului nu e la fel ca cel al englezului, dar Niki compensează cu inteligență. E conștient că acolo unde ceva lipește, altceva trebui să-i ia locul și de aceea e un mecanic de excepție. De fapt acest talent, îi aduce un prim titlu de campion mondial înainte ca James, să prindă un loc la o echipa de formula 1.

Rush e impresionant prin personajele sale, prin interpretarea oferită atât de Chris Hemsworth și  Daniel Bruhl, dar și printr-o coloană sonoră excelentă ce susține emoția și rivalitatea. Rush reușește să transmită emoție de fiecare dată când cei doi sunt la volan și  scoate la suprafață sentimente atunci când redă accidentul lui Niki Lauda de la Nürburgring din 1976. Momentele de după acest accident, ne demonstrează cât de puternic a fost cu adevărat Niki Lauda și ne pun pe gânduri dacă stăm să ne gândim când am avut și noi ultima dată un rival și cu ce ne-a făcut mai buni.

Ultima cursă din acel sezon 1976, aproape că încheie definirea celor două personaje cheie. Există momente de tensiune și doar aici se simte un pic exagerarea emoțională pe care mai toate filmele despre sport o au. Dar chiar și așa, finalul e perfect pentru că cei doi rivali/prieteni mai au o ultimă discuție, una care le conturează și mai bine principiile după care se ghidează în viață.

Rush e captivant, emoționant și trebuie văzut de orice om iubitor de sport. Fără mână lui Ron Howard, filmul s-ar fi pierdut în anonimat probabil, dar așa ajunge strălucească și să impresioneze la multe capitolele (regie, cinematografie și chiar interpretare). Pentru emoția transmisă și pentru o rivalitate construită aproape perfect, Rush primește de la mine nota 9.

Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (1 vote cast)
Rush, 9.0 out of 10 based on 1 rating
4 Comments
  1. LogOn
    | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *