Rubber

Rubber

D: Thomas F. Duffy, David Bowe
R: Quentin Dupieux
Release: 2011
Durată: 1 h 25 min.
Gen: horror, comedie, dramă, romance

Nu ştiam că există teoria „fără niciun motiv”, o teorie extrem de simplă dar care ne ajută să răspundem la întrebări complicate pe care lumea filmului şi nu numai le ridică. Această teorie lansată la începutul filmului elucidează misterul morţii lui JFK, elucidează misterul cromaticii lui E.T sau răspunde simplu şi pe înţelesul tuturor la alte întrebări pe care fanii artei cinematografice şi le-au tot pus de ani de zile încoace.

Fără o distribuţie cunoscută, fără un buget considerabil (ba chiar minuscul – aproximativ 500.000 de dolari) Rubber este un film anti duzină, e un film anti horror, un film împotriva publicul devorator de orice. Povestea aparent idioată  – povestea unui cauciuc criminal- e banală, fără acumulări de tensiuni, pe care logic ar trebui să o eviţi dar totuşi nu faci asta. Întrebarea firească, „de ce nu faci asta?”, iar răspunsul poate fi simplu conform teoriei de mai sus sau unul complicat pe care îl putem elabora în funcţie de personalitate sau influenţe.

Revenind la subiectul filmului, care cu primele cadre mi-a adus aminte de o piesă de teatru numită „Scaunele”, detaliez şi vă spun că Rubber ne prezinta un public adunat undeva în deşert să vadă un film. În centrul atenţiei se află un cauciuc care prinde viaţă, învaţă să se mişte iar apoi brusc să ucidă (cam ca şi rasa umană). Cu puterea minţii rubber sparge o sticlă, ucide o cioară şi apoi un iepuraş. După ce descoperă frumuseţea drumului, rubber se îndrăgosteşte dar în acelaşi timp se transformă într-un criminal nemilos care ucide cam tot ce-i iese în cale.

Chiar dacă poate părea o prostie, Rubber e un film cu umor, o producţie care face mişto de alte filme dar în acelaşi timp are grijă să se ia singur peste picior. Sătuli de monştrii nemuritori ca Freddy Krueger, Jason, sau M, Myers sau zeci de alte exemple care pur şi simplu nu vor să moară, Rubber ne sugerează cât de aproape suntem de dominaţia filmelor fără motiv, de personaje stupide şi fără rost care continuă să se înmulţească, să se reîncarneze şi să invadeze oraşul care ne oferea acum câţiva zeci de ani doar plăceri.

O altă opinie găşiţi la butic.

Notă:7/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
4 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *