Rounders

Rounders

D: Matt Damon, Edward Norton, John Turturro, John Malkovich
R: John Dahl
Theatrical Release: Sep 11, 1998 Wide
Durată: 2h 05 min.
Gen: Dramă

După ce m-am înfruptat din opera lui Gus van Sant care îl are în rolul principal pe M.Damon, mi-a reamintit de un film bunicel pe care l-am văzut prin anul 2000 pe Hbo. Cu Matt Damon, Ed. Norton şi J. Malkovich în rolurile principale, Rounders este un film despre poker, un film despre arta jocului, despre psihologia mimicii şi despre dependenţa de un joc care îţi aduce banii sau te îngroapă cu ajutorul unei singure cărţii.

Rounders ne prezintă tipologia jucătorului profesionist de poker, uşurinţa cu care face bani de pe micii amatori, dar şi dependenţa pe care acest joc ţi-o provoacă. Scena de la începutul filmului, când Mike(Matt Damon) îşi scoate dintr-o serie de ascunzători – ca un adevărat dependent care-şi ascunde dozele pentru cazuri de urgenţă – toţi banii ne face să înţelegem că avem un faţă un film simplu, dramatic, inteligent construit care nu va pune niciodată accentul pe spectaculos. Prima parte a filmului ni-l prezintă pe Mike ca învins, o persoană inteligentă care a pierdut totul pentru că, încă nu a învăţat toate regulile nescrise ale jocului. Retras după o înfrângere dureroasă, Mike încearcă să se adapteze la normal, dar când prietenul lui Worm(Ed Norton) iese din închisoare, se vede din nou prins în mrejele jocului şi mai ales a datoriilor.

Desfăşurarea filmului este construită inteligent iar vocea narativă a lui Matt Damon care dă sfaturi face toţi banii. Tipologia personajelor este antagonică, iar acest lucru te face şi mai mult să apreciezi filmul. Mike este tipul inteligent, tipul care ştie care sunt regulile scrise şi nescrise, prietenul care este dispus să-şi riste pielea pentru a-şi ajuta confratele chiar dacă acest lucru înseamnă distrugerea normalităţii pe care şi-a constuit-o după eşec. De cealaltă parte, Worm este un profitor, un şarlatan care nu se poate abţine să trişeze. Pe lângă aceste caracteristicii minunate, Worm mai are în spate o datorie uriaşă şi o gură spurcată care îl aduce mereu probleme. Din păcate pentru Mike, care pe parcursul filmului va învăţa să-şi depăşească toate actele sale de bunătate pentru prietenul său se vor întoarce împotriva lui.

Rounders e un film bun spre excelent care ne arată frumuseţea şi urâţenia unui joc altfel. Spectaculosul este abandonat aproape total pentru că accentul este pus pe nişte personaje complexe. Din punct de vedere actoricesc atât M.Damon cât şi Ed. Norton chiar dacă sunt la începutul carierei dau dovadă de talent uriaş, iar experiementatul John Malkovich demonstrează că rolurile negative i se potrivesc de minune(mai ales în ultimele scene când il ia peste picior pe Mike). Un film ce merită vizionat.

Notă:9/10

Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *