Rosemary’s Baby

Rosemary’s Baby
D: Mia Farrow, John Cassavetes, Ruth Gordon
R: Roman Polanski
Release : 1968
Durată: 2 h 15 min.
Gen: Thriller, Horror

Nu e nevoie de monştrii, spirite neliniştite, criminali feroce, zombies sau alte creaturi ale nopţii pentru îngrozi. Tot ce îţi trebuie pentru a capta atenţia pentru a te juca cu psihicul spectatorului e un pic de suspans asezonat cu nişte ocultism, vrăjitorie şi nebunie. Şi când mai ai parte şi de un scenariu bun şi o regie deosebită(Roman Polanski), filmul devine o referinţă a genului. Cu toate acestea Rosemary’s Baby nu e un horror veritabil, nu avem parte de sânge, de victime în serie, dar ca thriller psihologic reușește ceea ce puţine filme au făcut. Cu ajutorul suspansului, Polanski te prinde într-un joc psihologic de la bun început. Bănuieli că ceva nu e în regulă există de la primele cadre, iar apoi totul avansează treptat până la confirmare. Dar până să se întâmple acest lucru, suspansul nu e abandonat nicio clipă. Creşte treptat, se extinde ca o psihoză şi transmite spectatorului o stare de disconfort asemănătoare cu cea a personajului principal. Recunoscut pentru faptul că nu permite publicului să se ataşeze de personajele sale, Polanski optează aici pentru o altă abordare. Cu cât povestea progresează, cu cât lucrurile bizare se adâncesc, cu atât mai mult devii mai apropiat de Rosemary, singurul personaj normal din acest film. Frica ei devine credibilă, suspiciunile ei devin întemeiate, dar totuşi la un moment dat e imposibil să nu te îndoieşti. Începi să-ţi pui întrebarea daca nu cumva totul e în catul ei, dacă nu cumva sarcina a epuizat-o psihic şi în loc de intenții pavate cu bunătate, vede conspiraţii oculte. Îndoiala face vizionarea şi mai plăcută, dezvoltă firul epic şi poate fără ea Rosemary’s Baby nu ar fi fost atât de captivant.


Dar până să ajungem la îndoială întrăm în atmosfera anului 1965 şi sânul unei familii tinere format din Rosemary(Mia Farrow) şi Guy Woodhouse(John Cassavetes), doi tineri căsătoriţi aflaţi în căutarea unui nou cămin. Din primele momente suspiciunea că ceva e în neregulă cu noua locuinţă se instalează. Deocamdată doar spectatorul o simte, ca abia mai târziu să intre şi în mintea lui Rosemary. După instalarea în noul cămin lucruri ciudate încep să se întâmple. O vecină se sinucide, soţul ei, actor de profesie capătă roluri în urma unor întâmplări bizare şi doi bătrâni aparent inofensivi dau buzna în viaţa lor ca şi cum le-ar fi părinţi. Într-o seară obişnuită Rosemary leşină şi coşmarul începe. O scenă bizară şi înfricoşătoare are loc. Diavolul apare în visul ei, alături de Guy şi de vecinii băgăreţi. Lucrurile nu se opresc aici pentru că un ritual satanic are loc în urma căruia Rosemary rămâne însărcinată. Dimineaţă coșmarul se sfârșește, dar nişte semne pe corp şi atitudinea soţului încep să-i dea de bănuit. Din acest moment bizarul lasă la o parte orice reţinere şi întră complet în joc. Copilul începe să-i facă rău lui Rosemary, doctorul nu o ajută, iar vecinii de palier o hrănesc cu nişte ceaiuri ciudate urât mirositoare şi rele la gust. Nimeni nu-i confirmă bănuielile (pentru că cei care pot mor şi cei care ar trebuie nu vor) şi când ceva trebuie făcut e prea târziu.


Roman Polanski atrage printr-o atenţie deosebită la detalii. Nimic nu-i scapă regizorului şi teroarea psihologică se dezvoltă cu ajutorul acestor detalii. Fără această atenţie povestea nu ar fi avut un contur atât de bun şi probabil îndoiala de care vorbeam mai sus lipsea. Alături de regie şi interpretarea merită apreciată. Mia Farrow face un rol senzațional şi te convinge să fi de partea ei, dar apoi uneori îţi vâră şi mici semne de îndoială. Alături de ea au mai strălucit şi o serie de actori anonimi dintre care o menţionez doar pe Ruth Gordon, câştigătoare de Oscar pentru cea mai buna actriţă în rol secundar.

Rosemary’s Baby e un film încântător, un thriller psihologic construit magistral, un film despre vrăjitorie, teroare psihică şi ritualuri satanice . E un film care te sperie fără să folosească sânge şi monştrii.

Notă:9/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Rosemary’s Baby, 10.0 out of 10 based on 1 rating
5 Comments
    • m@ri@n
      | Reply
    • m@ri@n
      | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *