Rope

Alfred Hitchcock's RopeRope
D: James Stewart, John Dall, Farley Granger
R: Alfred Hitchcock
Release: 23 august 1948
Durată: 1 h 25 min.
Gen: Suspans

Crima perfectă nu e deplină dacă criminalul sau criminalii nu se pot lăuda cu ea. E ca şi cum un artist ar realiza un tablou, o sculptură perfectă, dar pe care nimeni nu ar vedea-o niciodată. Dilema perfecţiunii atrage după sine şi asumarea responsabilităţii şi automat pedeapsa, dar într-o societate imaginată de Brandon unul din personajele lui Hitchcock crima săvârşită de cei superiori e ceva firesc. Cei superiori, cei inteligenţi se ridică deasupra conceptelor morale tradiţionale unde bine şi răul au fost inventate pentru cei obişnuiţi şi crima devine o formă de artă privilegiată. Acestea sunt doar câteva din argumentele folosite de Hitchcock şi scenaristul Hume Croyn într-un thriller de excepţie despre o crimă gratuită săvârșită de doi prieteni înainte ca o petrecere să înceapă în apartamentul lor.

Criminalii sunt Brandon şi Phillip, doi prieteni, doi posibili homosexuali care trăiesc într-un apartament minunat din New York. După ce-l ştrangulează cu o funie pe prietenul lor David, cei doi îi ascund cadavrul într-un cufăr şi se pregătesc de o petrecere la care sunt invitaţii prieteni comuni, tatăl lui David şi un profesor admirat de cei doi de-a lungul anilor de studii. Camera se luminează treptat şi o privelişte cu minunatul New York pătrunde în aproape fiecare cadru din film. Petrecerea începe (în aceeaşi cameră cu cadavrul), învitații sosesc pe rând, dar cei doi îşi păstrează calmul. Când Brandon începe să-şi exprime punctul de vedere despre crime, un joc de-a şoarecele şi pisica începe între el şi Rupert, profesorul interpretat de James Stewart. Ceilalţi invitaţi nu bănuiesc nimic, deşi lipsa lui David şi atitudinea lui Brandon îi miră pe toţi. Confruntările verbele sunt excepţionale, Brandon îşi păstrează calmul ca şi cum totul ar fi o poveste în timp ce Phillip se prăbuşeşte treptat. Profesorul începe să-i joace pe cei doi, dar Brandon este mereu atent, demonstrând că inteligenţa şi calmul te pot scoate din multe situaţii. Castelul de cărţi construit sub o fereastră uriaşă se prăbușește, singurul vinovat pentru acest lucru fiind Phillip.


Rope se prezintă aproape ca o piesă de teatru. Acţiunea se petrece mai mereu în aceeaşi locaţie, iar cadrele sunt foarte lungi (foarte rar se observă când o tăierile realizate de regizor). Această tehnică deosebită permite o libertate mai mare personajelor, care pot astfel să se dueleze verbal în linişte. Pe lângă inovaţiile tehnice, Hitchcock şochează prin prezenţa homosexualităţii, niciodată confirmată, dar sugerată prin mai multe lucruri şi prin perspectiva asupra crimei – „A crime for most, a privilege for some”.

Powered by Adina şi Sebastian.

Notă:10/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.8/10 (4 votes cast)
Rope, 8.8 out of 10 based on 4 ratings
4 Comments
    • m@ri@n
      | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *