Robin Hood

Robin Hood
D Russell Crowe, Cate Blanchett, Max von Sydow, William Hurt
R: Ridley Scott
Theatrical Release: May 14, 2010
US Box Office: $105.2M
Durată: 2 h. 28 min.
Gen: Acţiune, Aventură

Mitul celui care fură de la bogaţi şi dă la săraci a fost de data aceasta adaptat un pic diferit. Povestea prezentată de Ridley Scott nu se mai încadrează în limitele unei simple legende ci trece de aceste bariere şi face conexiuni puternice cu evenimente şi personalităţi istorice reale, lucru ce transformă filmul într-o poveste mult mai credibilă şi poate mult mai apreciată decât toate celelalte de până acum.

Filmul lui Ridley Scott nu reface şi nici nu continuă povestea cunoscutului erou care trăişte ascuns prin păduri, ci pur şi simplu ne prezintă cum s-a născut legenda. Acţiunea ni-l prezintă pe Robert Longstride (Russel Crowe) soldat în armata regelui Inimă de Leu care ia parte la un asediu asupra unui castel francez. Scena bătăliei este extrem de reuşită pentru că regizorul a reuşit să redea cu o fidelitate extrem de mare elemente reale ale unei bătălii medievale. Arcurile, săgeţile, bolovanii, scuturile, maşinile de luptă şi mai alea tactica par atât de reale încât chiar şi un adevărat istoric ar putea aprecia acest lucru. După moartea regelui în luptă şansa apare în viaţa lui Robert care în drum spre casă va deveni nobil de Loxley după ce a preluat coroana de la cel care a fost însărcinat să o ducă noului rege. Ajuns pe tărâm englezesc, Robert se întoarce în Nottingham pentru a preda sabia lui Loxley, dar tatăl acestuia îl roagă să rămână încontinuare pentru a stabiliza lucrurile într-un domeniu secat de taxele regelui. Paralel cu povestea lui Robert, regizorul ne mai prezintă un alt fir epic axat pe revolta nobililor împotriva noului rege, precum şi pregătirea unei invazii franceze cu ajutorul unui trădător de la curte. Cele două fire epice se vor intersecta la un moment dat, iar Robert va deveni personajul care va salva un regat atât prin inteligenţa discursului cât şi prin măreţia faptelor pe câmpul de luptă.

Robin Hood este un film bun care combină perfect ideea de mit cu o serie de elemente istorice reale pentru a putea mulţumi o arie cât mai largă de public. Pentru fanii miturilor avem oamenii pădurilor, avem furturi de la bogaţi pentru a-i hrani pe săraci şi mai les transformarea eroului iubit într-un antierou vânat. Pentru cei ai evenimentelor istorice reale avem Magna Carta, avem ideea de libertate precum şi un realism excelent când vine vorba de a reda atmosfera unei bătălii medievale.

Interpretarea oferită de Russel Crowe este excelentă, iar personajul este croit perfect pentru ca acest actor să-l poată interpreta cu măiestrie. Din păcate nu pot să nu remarc asemănarea mare între Robert şi Maximus (Galdiator) lucru care nu mi-a plăcut foarte mult. Cate Blanchette chiar dacă are un rol secundar, a fost o alegere potrivită pentru că a interpretat fără reproş o soţie fără nici un complex de inferioritate în faţa bărbaţilor. Max von Sydow şi William Hurt oferă prestaţii simple, dar apreciabile pentru că fiecare îşi pune amprenta asupra filmului.

Robin Hood este un film antrenant şi plăcut chiar dacă este lung. Atenţia regizorului pentru detalii şi folosirea unor peisaje superbe pentru desfăşurarea acţiunii conferă filmului o veridicitate mai mare sau cel puţin o transpunere mai bună de atmosferă „păduricească”. Un film care sigur nu vă va plictisi.

Notă:8,5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
4 Comments
  1. YsE
    | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *