Retreat

Retreat
D: Cillian Murphy, Thandie Newton, Jamie Bell
R: Carl Tibbetts
Release:  2011
Durată: 1 h 30 min.
Gen: Mister, Suspans, Thriller

Retreat un thriller psihologic cu valenţe apocaliptice ce se desfăşoară într-un peisaj mohorât, o insulă meditativă retrasă de lumea gălăgioasă. Aici în acorduri muzicale impresionante, un cuplu se stabileşte pentru a-şi reface relaţia intrată într-un impas evident. Cadrele cu valurile oceanului, cu stâncile ascuţite şi cu căsuţa aflată pe o mică colină sunt liniştitoare, impresionante şi nu anunţă deloc thrillerul psihologic şi drama ce va începe în scurt timp.

După un început calm, plictisitor pe alocuri, dar menit să ne arate nivelul relaţiei dintre Kate şi Marty (Cillian Murphy), atmosfera se schimbă. Un bărbat misterios adus de valuri aduce veşti tulburătoare. Conform acestuia Terra este afectată de un virus gripal extrem de periculos, capabil să ucidă pe toţi cei infectaţi în câteva ore. Marty şi Kate nu pot verifica spusele acestuia pentru că staţia nu funcţionează, iar singurul lor contact cu exteriorul nu răspunde. Presaţi de atitudinea agresivă a soldatului interpretat cu patos de Jamie Bell, Kate şi Marty sunt prinşi în jocul psiho-violent al unui soldat ieşit un pic de pe arătură. Deseori impresia de promotoriu al groazei este palpabilă, dar jocul psihologic de-a apocalipsa virusoidă înlătură această impresie. De la frică se ajunge în scurt timp la teroare, de la îndoială se ajunge la certitudinea că totul se petrece în mintea unui soldat nebun. Acţiunile lui de izolare şi de relaţionare sunt drastice, iar revolta se anunţă.


Ideea de apocalipsă sugerată dar neconfirmată e intrigantă, dar când totul e pe punctul să se sfârşească un element surpriză întră în joc. Drama din final e intensă iar actorii ajută mult. Cillian Murphy e din nou bun într-un film apocaliptic, iar Thandie Newton în rolul soţiei curajoase, dar cu sufletul trist e credibilă. Adevăratul star e totuşi Jamie Bell, perfect pentru rolul unui soldat nebun, speriat, dornic să supravieţuiască într-un joc fără ieşire. Nebunia lui e convingătoare iar apelul la violenţă pare deseori necesar.

Pentru atmosferă, pentru muzica excelentă din prolog şi epilog, pentru poveste şi interpretare, Retreat poate fi o experiență plăcută mai ales pentru iubitorii de thrillere psihologice sau pentru cei care iubesc aproape orice film cu tematică apocaliptică.

Notă:8/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Retreat, 10.0 out of 10 based on 1 rating
4 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *