Restless

Restless
D: Henry Hopper, Mia Wasikowska
R: Gus Van Sant
Release : 16 septembrie 2011
US Box Office: $ 0.2 M
Durată: 1 h 31 min.
Gen: Drama

Îmi primul rând nu-mi plac şi m-am cam săturat de poveşti de dragoste cu muribunzi. Am avut parte de prea multe în ultimii ani şi mai toate adaptate după romane de Nichols Sparks. Ei bine şi Restless, cel mai nou film regizat de Gus Van Sant ne prezintă o astfel de poveste. Adolescenţii sunt din nou în prim plan, dragostea e inocentă ca în poveşti dar de scurtă durată pentru că moarte bate la poartă. Cu toate acestea Restless nu se aseamănă cu poveştile lui Sparks. În primul rând atmosfera e mohorâtă, morbidă aş spune încă de la bun început. Personajele Enoch şi Annabell se întâlnesc la o înmormântare şi de aici totul începe. El, Enoch e un băiat retras cu un prieten imaginar sau cu o fantomă pe post de prieten şi hrăneşte cu tristeţea de la înmormântări. Ea, Annabell are o tumoare pe creier şi doar câteva luni de trăit, așa că experimentează sentimentele de la funerarii.  Cei doi încep o relaţie diferită, se întâlnesc în morga spitalului, merg la colindat de Halloween şi repetă scena morţii din Romeo şi Julieta. Viaţa în strânsă legătură cu moartea e mereu prezentă în discuţiile lor pentru că face parte din ei.

O mare parte din film personajele sunt împăcate cu destinul lor, nu se zbat, nu neagă nu cad în depresie. Totuşi momentele de răbufnire există. Sătul să-i piardă pe cei dragi (părinţii au murit într-un accident de maşină), Enoch răbufnește, dă libertate emoţiilor şi durerea îl copleșește. Spre deosebire de el, Annabell e mai calmă, mai împăcată cu destinul şi răbufnirea lipseşte. Nici momentele de suferinţă, de agonie fizică nu sunt exploatate foarte des, pentru că tristeţea acestor nu-şi mai are rostul. Lumea înconjurătoare creată de Van Sant e cenuşie, e tristă şi doar Hiroshi, fantoma lui Enoch oferă o pată de culoare.

Van Sant a reuşit destul de bine să creeze o atmosferă mohorâtă şi nişte personaje cel puţin la fel.  Numai că ele îşi acceptă soarta şi trăiesc din plin viaţa scurtă (la fel că multe păsări cântătoare, fericite dimineaţă că mai pot zbura încă o zi). Multe cadre sunt minunate şi pentru profunzimea acestora trebuie să-i mulţumim lui Van Sant, care cu o poveste destul des întâlnită ne-a oferit o experienţă diferită, plăcută.

Notă:7/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
3 Comments
    • m@ri@n
      | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *