Red State

Red State
D: Michael Parks, Melissa Leo, Dermot Mulroney
R: Kevin Smith
Release: 18 Oct 2011
US Box Office:$1,0 M
Durată: 1 h 28 min.
Gen: Thriller, Action

Printre împuşcăturile dese şi poveţele fanaticilor religioşi ”iubitori” de homosexuali şi păcătoşi, Red State s-a vrut a fi un film mai complex, dar din păcate nu a reuşit. Dacă începutul îţi dă impresia film horror,  în care trei adolescenţi dornici de o partidă de sex ieftină şi fără nicio inhibiţie sunt prinşi de o ceată de fanatici religioşi pregătiţi să-i jertfească pentru păcatele lor, partea esenţială a filmului se transformă într-o dramă cu umor negru cauzată de bătălia dintre două tabere în care fiecare  îşi arată cei mai ascuţiţi dinţi. Fanaticii religioşi încep jocul cu o puşcă cu lunetă, iar băieţii în albastru continuă cu câteva semiautomate. Victimele din cele două tabere se adună treptat pentru că fiecare luptă ca şi cum nimic nu ar mai conta pe lume. Idioţii fundamentaliști înarmaţi până în dinţi cu AK-47 dau totul pentru a scăpa pământul de păcătoşi, iar trupele de ordine trebuie să-i elimine pe toţi pentru că pot, pentru că li s-a ordonat şi pentru că se pot ascunde sub pretextul posibililor terorişti.

Printre teroarea enervantă din prima parte specifică filmelor horror (frica de pe faţa celor trei cretini e destul de veridică, dar comportamentul lor e specific unora care n-au văzut în viaţa lor un film horror), umorul negru prezent mai des în partea confruntării se strecoară şi momente extreme de plictisitoare. Predica pastorului nebun de dinaintea sacrificiilor umane e atât de lungă şi inutilă, încât mulţi vor fi tentaţi să nu mai continue vizionarea. Totodată finalul e bizar şi creează impresia de film neterminat, de film clădit bine până la un punct dar care când putea mai mult a dat-o cu bota în baltă.
Creatorul acestui film devenit cel mai probabil controversat şi urât de cei mai religioşi dintre cinefili, nu e nimeni altul decât Kevin Smith, cunoscut pentru Dogma şi Clerks. Stilul său presărat cu violenţă veselă şi intervenţii divine e vizibil şi aici, dar după cum a spus finalul  necesita mai multă atenţie.

Interpretarea e decentă, pentru că nimeni nu are un rol principal major. Nici un personaj nu apare de la început până la sfârşit şi nimeni nu are cele 15 minute de glorie. Cu toate acestea, atât John Goodman cât şi Melissa Leo sunt excelenți în aceste roluri.

Red State merită vizionat (şi sper că recenzia v-a convins) pentru că se joacă cu tine prin acest amalgam de genuri, dar finalul slăbuţ mă face să nu-l consider un film foarte reuşit. Cu toate acestea pentru distribuţie, pentru umorul negru şi violenţă Red state e o experiență plăcută pentru un început de week-end.
Notă:7/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Red State, 10.0 out of 10 based on 1 rating
One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *