Rare Exports: A Christmas Tale

Rare Exports: A Christmas Tale
D: Onni Tommita, Jorma Tommila
R: Jalmari Helander
Release: 3 Decembrie 2010
US Box Office: $ 0.2 M
Durată: 1 h 20 min.
Gen: Fantezie, Mister

În seara aceasta e Crăciunul şi cei mai mulţi dintre noi îl petrec alături de familie, de cei dragi sau de prieteni. Când noaptea îi trimite pe mulţi spre culcare şi doar unii dintre noi mai rămân pe canapea sau în fotolii, sau dacă cei mici vor să vadă o poveste cu Moş Crăciun, o poveste atipică cum nu au mai văzut sau auzit până acum de la Nightmare before Christmas încoace, Rare Exports e soluţia perfectă. Filmul lui Jalmari Helander e ca o poveste cu imagini mişcătoare şi sunet, perfectă pentru a fi istorisită în faţa unui şemineu călduros, chiar dacă deseori o să-ţi dea şi câţiva fiori.

Crăciunul vine în câteva zile şi undeva în friguroasa Laponie, un grup de cercetători americani sapă în muntele Korvanturi pentru a dezgropa ceva sau pe cineva demult îngheţat. Cu ajutorul lui Pietari, un băiat ce locuieşte în zonă împreună cu tatăl, aflăm despre adevăratele legende cu Moş Crăciun. Conform acestora, Moşul din reclama Coca Cola nu a existat niciodată iar cel de la care a pornit întreaga mitologie de Crăciune este unul malefic, un monstru care biciuia copiii până când rămâneau doar oasele din ei. Pentru a scăpa de această creatură îngrozitoare nordicii l-au ademenit spre un lac, l-au îngheţat şi apoi au depozitat uriaşul bloc de gheaţă în interiorul muntelui.  După această introducere în mitologia nordică, povestea se axează pe Pietari şi pe relaţia acestuia cu un tată rece, deseori grijuliu şi mereu ocupat pentru a-şi câştiga existenţa. Când seara de Crăciun se apropie lucruri ciudate încep să se petreacă în acest orăşel mic şi răsfirat. Prietenii lui Pietari sunt imposibil de găsit, radiatoarele dispar misterios, iar tatăl lui Pietari prinde cu o capcană un bătrânel ciudat. Aventura are momente de groază, are momente pline de umor şi scene cu eroism regizate pentru a lua peste picior acest curent specific Hollywoodului. Twistu-rile sunt la ele acasă, iar acestea completează legenda despre elfi şi Moş Crăciun.


Rare Exports e un film cu umor, un film cu momente terifiante, o legendă despre cel mai iubit personaj în rândul copiilor. Pe lângă partea de mitologie, filmul finlandez mai atrage atenţia asupra traiului dificil dintr-o astfel de zonă. Finalul vine să completeze legenda cu explicaţia moşilor din întreaga lume, iar tonul ales este motivat de dorinţa de a nu-i dezamăgii pe cei care încă mai cred în Moş Crăciun. Rare Exports e un film inteligent, un film perfect pentru cinefilii care târziu în noaptea de Crăciun caută ceva de vizionat.

Crăciun Fericit!

Notă:9/10

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
5 Comments
    • m@ri@n
      | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *