Rampart

Rampart
D: Woody Harrelson, Sigourney Weaver, Robin Wright
R: Oren Moverman
Release: 23 Noiembrie 2011
Durată: 1 h 45 min.
Gen: Dramă

Crezi că e un fel de Training Day, dar Rampart e mai mult. E un film cu poliţişti despre cât de uşor te poate acapara violenţa, despre cât de subţire este graniţa dintre bine şi rău, dintre ce trebuie făcut ca la carte şi ce depăşeşte regulile scrise şi poposeşte în inima ilegalităţilor şi abuzurilor. Evident un astfel de film se bazează pe jocul actoricesc pentru că acesta scoate în evidenţă caracterul personajelor, amplifică trăirile personajului, te ajută să-l cunoşti mai bine pe cel ce este în centrul atenţiei de la început până la sfârşit. Pe alocuri impresia de western este amplificată de atitudinea personajului, de faptul că celelalte doar îl completează, în definesc mai bine sau îl limitează într-un fel sau altul.

Personajul central e un poliţist de stradă, un poliţist al anilor 90 într-o secţie de poliţie plină de scandaluri. Pe stradă Dave Brown e rege, e stăpân cu pistol şi singurii care-i limitează acțiunile sunt cei din presă. Acasă Dave încearcă să-i păstreze familia unită, îşi iubeşte fetele din cele două căsătorii şi se comportă ca orice american de rând venit după o zi obositoare la muncă. Seara Dave are o viaţă de burlac şi caută alinare prin baruri şi prin braţele femeilor de acolo. Reputaţia de bad boy îl urmăreşte frecvent, iar supranumele Date Rape Dave îl face şi mai puternic şi îi conturează imaginea de justiţiar. Problemele încep pentru Dave când acesta este filmat în timp ce snopea în bătaie un şofer care-l accidentase şi când a doua soţie se decide să-l scoată din casă. Fiind martor la comportamentul lui Dave, la corupţia acestuia e greu să-l îndrăgeşti, dar nici nu poţi să-l urăşti pentru că în pielea lui poate mulţi ar reacţiona la fel.

Fără nicio subtilitate filmul lui Oren Moverman atrage atenţia asupra unui fenomen des întâlnit în anii 90. Violenţa celor îmbrăcaţi în albastru a devenit notorie, iar presa şi-a clădit un renume vânându-i ca pe nişte infractori. Dreptatea e împărţită pentru că stresul de zi cu zi şi lipsa justiţiei pedepsitoare apasă greu asupra celor care trebuie să-i prindă din nou pe cei care săvârşesc ilegalităţi. Violenţa devine în acest caz o soluţie, dar când în vizorul ei intră găinarii şi alte pături joase ale lumii criminale spiritul dreptăţii nu mai este atât de pur. Prin astfel de situaţii trece şi Dave, care printr-un act justiţiar a devenit o legendă. Privit dintr-o singură perspectivă fapta merită aplaudată, dar evidenţiată în întregul ei context, fapta devine atroce şi de neiertat. Prăbuşirea lui Dave e ca a unui bolovan de pe un deal înalt. Odată ce micul ic este scos totul o ia la valea. Cariera îi este pusă în pericol, libertatea îi este ameninţată după ce nevoia de bani îl determină să comită o crimă, iar familia se îndepărtează treptat tot datorită atitudinii de la muncă. Ajuns în vale bolovanul se adânceşte şi mai tare iar mâna de ajutor nu mai poate să-l scoată. Spovedania nu aduce mântuirea pentru că Date Rape Dave nu o vrea. El e mândru până la final de ceea ce a făcut.


Rampart e un tur de forţă realizat de Woody Harrleson. Poate că nu e el primul poliţist corupt, poate că nu e Denzel în Training day, sau un Bad Liutenant, dar simplul polițist de stradă e cel puţin la fel de înfricoşător ca cei mai sus menţionaţi. Filmul e un one man show, iar celelalte personaje doar îl completează. Până şi Ben Foster, cu care Woody a mai lucrat şi în The Messenger îl completează cu un rol scurt, dar bun.

Pentru un film cu poliţişti, Rampart e atipic, e diferit pentru că aici nu există un bad guy, o antiteză între un personaj pozitiv şi unul negativ. Aici antiteza e doar la suprafaţă, pentru că în esenţă Dave ştie cu ce parte joacă mereu. Prin interpretare, prin regie şi prin scenariu, Rampart străluceşte destul, dar nu ştiu dacă lumina va fi suficient de puternică pentru a ajunge la Oscar.

Notă:8/10
Trailer

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Rampart, 10.0 out of 10 based on 1 rating
4 Comments
    • m@ri@n
      | Reply
    • m@ri@n
      | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *