Pusher

PusherPusher

Nicolas Winding Refn debuta în 1996 cu Pusher , un film violent , o incursiune în lumea traficanţilor de droguri din Copenhaga. Privit cu atenţie, Refn reuşea cu Pusher aproape ce a reuşit Tarantino cu Pulp Fiction, numai că tânărul regizor danez n-a avut şansă să debuteze peste ocean. Cu toate acestea Refn stăluceşte cu adevărat şi în lumea Hollywood-ului câţiva ani mai târziu cu Drive. Până să ajungă la Hollywood şi să devină un regiozr apreciat, Refn a avut timp să-şi construiască un stil, să se remarce ca un regiozr extrem de talentat capabil să readucă personajele violente în centrul atenţiei şi să le transforme într-un fel sau altul în adevăraţi eroi (a se vedea Bronson sau chiar acest Pusher cu un personaj principal despre care vă spun imediat mai multe cuvinte). Dar totuşi eroi e prea mult spus pentru că în majoritatea filmelor sale, personajul principal are ceva ce-i anulează această atitudine. Spre exemplu, The Driver e dominat de o  furie lăuntrică, care când iese la suprafaţă sperie şi încântă în acelaşi timp. Cam acelaşi lucru se poate spune despre Bronson, iar Frankie personajul principal din Pusher îi cam întrece pe toţi.

El este un traficant de droguri destul de mărunt, un tip violent verbal, care se plimbă alături de un partener, aşa zis prieten pe străzile capitalei daneze distribuind droguri narcomanilor. Din primele minute Frankie devine destul de antipatic. Cuvintele vulgare nu-l părăsesc nicio secunde şi despre prietena sa, o damă de companie nu are cuvinte deloc frumoase. Faptul că ascunde şi ceva bun, iese la iveală când Tony(Mads Mikkelsen, individul ală rău din Casino Royale) depăseşte cu mult limita decenţei. Pe faţa lui Frankie se aşterne liniştea şi se vede evident că ceva nu-i convine. Oricum băiatul nostru rămâne un bad guy, un tip de care în mod normal te fereşi dacă-l vezi pe trotuar. Povestea lui Frankie devine mai complicată când un fost coleg de celuă îi cere să-i aducă 200 de grame de heroină. După ce face rost de marfă de la un furnizor iugoslav pe nume Milo şi stabileşte detaliile tranzacţiei, Frankie este săltat de polţie şi ca să scape fără o condamnare aruncă marfa în lac. În acest moment Refn fac un mic ocol şi ne arată pentru scurt timp cum se comportă poliţisti cu traficanţii de droguri. După o zi la răcoare, Frankie se întoarce pe străzi, numai că Milo pune presiune pe el pentru a-şi recupera banii. Presat cu uşa, micul distribuitor se răzbună pe fostul partener Tony. Scena este extrem de violent şi seamănă foarte mult cu cea din Drive filmată în interiorul unui acensor. Nimic nu este poetic aici, nimic nu este romatic, violenţa exacerbată provocând doar dezgust.

Deosebit de violentă, scena este importantă pentru că la ieşire în loc de mulţumire, în loc de frică, pe chipul lui Frankie se citeşte un sentiment de regret. Nu regretă ce a făcut, ci pur şi simplu regretă că a pierdut un prieten, un individ care în mod normal îi apăra spatele. Din acest moment, viaţa devine din ce în ce mai grea, pentru că Milo pune tot mai multă presiune. Ca să simţim mai bine ceea ce Frankie simte, Refn se foloseşte de cameră , o mişcă, o roteşte atât de mult încât aproape că simţim o ameţeală.

Pusher

Refn a construit un personaj extrem de interesant. Un traficant de droguri, un tip violent verbal şi  fizicde care în mod normal nu ai cum să te apropii. Dar în detaliu povestea lui Frankie e de fapt povestea unui invid, căruia nu-i iese nimic timp de vroe 7 zile. Toate planurile sale eşuează, toate acţiunile sale atrag după ele consecinţe negative, aşă că finalul ales de Refn e perfect. Nu trebuis să asistăm la un deznodământ prezentat în detaliu, pentru că acesta este vizibil încă de când Frankie a pierdut drogurile. Fericirea nu e pentru oameni ca Frankie şi de aceea nu o pot îmbrăţişa nici măcar când aceasta vine spre ei cu braţele deschise.

Prin Pusher Refn a atras atenţia, a reuşit să facă un film depre droguri fără să fie vorba de poliţie sau de mizeria provocată de dependenţă. A reuşit să ne impresioneze prin complexitatea persoanjului, prin cadrele extrem de bine trase şi prin atmosferă mizerabilă.

Notă:9/10

Trailer Pusher

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *