Psycho

Psycho
D: Anthony Perkins, Janet Leigh, Martin Balsam, Vera Miles
R: Alfred Hitchcock
Theatrical Release:1960
Durată: 1 h 49 min
Gen: Horror/thriller

Foarte multe filme sunt deosebite, câteva sunt geniale dar puţine sunt adevărate capodopere. Psycho este unul dintre ele. Această capodoperă a lui Hitchcock a şocat o lume întreagă acum 50 de ani printr-o serie de inovaţii pe care maestrul genului thriller le-a introdus pentru prima dată pe marele ecran. Cu un buget de 800.000 de dolari, Hitchcock a realizat ultimul său film alb negru, în ideea că un film bun dar foarte ieftin poate avea succes în box office-ul american. Şi într-adevăr succesul a fost uriaş, atât de uriaş încât şi astăzi remake-urile reuşite sau mai nereuşite, aduc publicul spectator în cinematografe în speranţă că poate vor retrăi acelaşi suspans pe care l-au simţit când au vizionat prima dată acest film.

Bazat pe romanul Psycho de Robert Bloch, filmul lui Hithcock ne introduce în destinul lui Marion Crane, o tânără nemulţumită de viaţa ei şi care ar face orice să fie alături de iubitul ei Sam Loomis. Când şansa unui nou început i se oferă, Marion extrage 40.000 de dolari de la şeful ei şi fuge fără să se uite în spate. Drumul ei până la Bates Motel ne ilustrează genialitatea lui Hicthcock care creează prin Marion un personaj ce se comportă exact ca cineva care săvârşeşte pentru prima dată ceva ce nu ar trebui. Este mereu stresată, are impresia că cineva o urmăreşte iar cand un poliţist îşi face datoria, paranoia începe iar acţiunile ei devin tipice pentru un fugar ( îşi schimbă maşina fără să stea pe gânduri). Speriată de gândul că este urmărită, Marion ajunge la Motelul Bates unde îl găseşte pe Norman un bărbat ce este la o primă vedere amabil. După o discuţie la o gustare de seară, Marion îşi dă seama că ceva nu este în regulă cu Norman mai ales datorită obsesii pe care acesta o arată faţă de mama sa. Realizând că nu poate trăi fugind, Marion se hotărăşte să se întoarcă. Din păcate nu reuşeşte pentru că noapte cineva intră peste ea şi o ucide. La scurt timp după acest eveniment familia şi şeful lui Marion încep o investigaţie pentru a afla ce s-a întâmplat cu ea. Adevărul iese la iveală şi dacă nu ai văzut filmul şi nu şti mai nimic despre Psycho sunt sigur că acesta te va şoca.

Psycho este un film de neuitat care a modificat pentru totdeauna arta cinematografică. Scena crimei de la duş care a fost filmată timp de 6 zile cu 77 de camere la Antony Perkins nici măcar nu a fost prezent. Ţipătul intens a lui Marion, perdeaua care se trage, apariţia criminalului şi cuţitul sunt cadre care au rămas ca un tipar pentru cinematografia mondială. Un alt lucru prin care Psycho a rămas de neuitat este coloana sonoră din timpul crimei de la duş. Compusă de Brenard Hermann, şi intitulată ,,The Murder”, muzica se potriveşte de minune cu atrocitatea şi violenţa crimei.

Psycho este un film care va rămâne mereu viu indiferent de câte remake-uri sau filme care au cam acelaşi subiect se vor face. Geniul lui Hitchcock, talentul lui Perkins şi a lui Janet Leigh vor rămâne de neegalat. Recomand vizionarea filmului pentru orice cinefil care se respectă.

Notă: 10/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Psycho, 10.0 out of 10 based on 1 rating
8 Comments
 1. Anonymous
  | Reply
 2. Adriana
  | Reply
  • m@ri@n
   | Reply
 3. m@ri@n
  | Reply
 4. Hanan Sous
  | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *