Prometheus

Prometheus – a more rational Alien
D: Noomi Rapace, Michale Fassbender
R: Ridley Scott
Release: 8 iunie 2012
US Box Office: $ 51.1M pana la data recenziei
Durată: 2 h 4 min.
Gen: Fantastic, Aventură, Acţiune

Ne-am săturat de teoria creaţionistă, ne-am plictisit de darwinism, aşa că începem să elaborăm alte teorii, să căutăm răspunsuri diferite, capabile să reziste unei analize raţionale. Ne orientăm spre cer şi căutăm legături între misterul antichităţii şi îndepărtatele galaxii ale universului. Răspunsurile vin greu pentru că suntem ocupaţi, pentru că încă nu dispunem de o tehnologie suficient de avansată pentru a întreprinde diferite misiuni în spaţiu şi pe alte planete. Dar Ridley Scott are la dispoziţie toate aceste lucruri şi împreună cu scenaristul Damon Lindeloff (Lost) dezvoltă imaginar o misiune pe o planetă îndepărtată (capabilă să suţină viaţa pentru că are un soare asemănător cu al nostru) pentru a descoperi răspunsul la eterna întrebare ”Cine ne-a creat?”. Timp de vreo două ore Scott ne o oferă o aventură aproape perfectă şi, alături de un echipaj uman şi un android, ne oferă suspansul cu care ne-a şocat în 1979 când a creat Alien şi, ca să nu supere pe nimeni, nu dă nici un răspuns clar la întrebarea mai sus formulată. Scopul lui Prometheus nici nu era un răspuns sau o nouă teorie, ci doar o întrebare capabilă să-i atragă în jurul acţiunii şi elementelor de sf. pe cei care poate s-au săturat doar de extratereştrii fioroşi gata să răspundă violent la orice contact cu noi.

Cu aceste elemente ştiinţifice, Prometheus pleacă spre planeta misterioasă. Echipajul e în camerele de hipersomn, singurul care are grijă ca totul să fie perfect fiind David (Michael Fassbender). Împrumutat din Alien, David este un android, un robot uman fără suflet care îţi transmite un sentiment ciudat de la bun început. Ajungem la destinaţie, echipajul se trezeşte şi planeta de cercetare e destul de asemănătoare cu unele locaţii neprimitoare de pe Terra. Misiunea ştiinţică are rolul de a căuta nişte ingineri responsabili pentru fiinţa umană, dar la un prim contact cu planeta extraterestră dau peste alte chestii. Nişte vase ciudate, un craniu, semnele unor lucruri care au mers prost sunt peste tot, numai că deocamdată nimeni nu le bagă în seamă.

După câteva minute în care tensiunea se acumulează încet, oala plină cu extratereştri dă în clocot. Vasele ciudate încep să sângereze o mâzgă neagră, niştea creaturi ciudate încep să apară şi aproape totul e ca în Alien înainte de vânătoare. Omul devine din nou gazdă pentru noile creaturi, numai că personajul lui Noomi Rapace, doctor Shaw, vrea să fie la fel de ambiţioasă şi puternică precum Sigourney Weaver. Timp de minute bune avem parte de teroare, de un android care manipulează totul după propria lui agendă (dictată evident de cei bogaţi), de efecte CGI realizate mai mult decât satisfăcător şi de un răspuns la întrebarea care leagă totul.

Acesta nu lămureşte nimic pentru că divinitatea e doar un semizeu soldat, un timp cu uriaş cu asemănare umană care n-are chef să discute cu nişte creaturi mărunte. Tot ce doreşte e să împrăştie moarte prin nişte creaturi tentaculare. Filosofia e abandonată, ştiinţa la fel, la final totul fiind  doar o chestiune de putere presărată cu elemente de mitologie.

Distribuţia e foarte bine aleasă, Noomi Rapace aducând destul de bine aminte de Sigourney Weaver. Alături de ea se remarcă şi Charlize Theron în rolul unei femei puternice a cărei singură dorinţă este să ajungă din nou acasă. Adevăratul star e Michael Fassbender în rolul androidului David. Pe tot parcursul filmului, Michael îţi dă senzaţia că şi-a lăsat la o parte toate sentimentele când a intepretat acest personaj. Fiecare gest al său e rece, manipulativ, totul fiind realizat pentru atingerea unor scopuri.

Prometheus e un spectacol vizual, fiecare imagine fiind aproape perfectă.  Scenele de debut ne hipnotizează cu frumuseţea pură a planetei apoi,  când echipajul soseşte, ne suprinde cu o furtună perfectă şi, la final, cu ceea ce are mai urât. Povestea nu are originalitate, dar te provocă şi te ţine în scaun până spre un final care se amână. E un sf. cu mult peste media celor apărute în ultimii ani.

Notă:8/10

Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
17 Comments
  • m@ri@n
   | Reply
  • m@ri@n
   | Reply
  • m@ri@n
   | Reply
 1. Bogdan Alex
  | Reply
 2. Bogdan Alex
  | Reply
  • m@ri@n
   | Reply
 3. valyy
  | Reply
  • m@ri@n
   | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *