Prizzi’s Honor

Prizzi’s Honor
D: Jack Nicholson, Kathleen Turner, Anjelica Huston, William Hickey
R: John Huston
Theatrical Release: Jun 13, 1985
Durată: 2 h 10 min.
Gen: comedie, dramă
Share

Prizzi’s Honor este o comedie neagră despre un asasin aflat în slujba celei mai puternice familii mafiote din New York. Chiar dacă nu şti mai nimic despre acest film, o să-ţi dai seama rapid că este o comedie mai ales după muzica folosită în film, muzică specifică comediilor italiene.

Povestea debuteză ca la orice film cu mafioţi, în prim plan aflându-se o nuntă la care participă toţi membrii importanţi ai familiei. Astfel facem cunoştinţă cu capii familiei, cu Charley Partanna (Jack Nicholson) asasinul familiei, cu Maerose (Anjelica Huston) fiica renegată şi cu o misterioasă doamnă pe nume Irene Walker (Kathleen Turner) care îi face ochi dulci lui Charley. După câteva întâlniri, Charley se îndrăgosteşte de Irene, dar după o slujbă de lichidare, acesta află că Irene este soţia victimei. Ca lucrurile să se complice şi mai mult, Charley află de la tatăl său că Irene este o asasină plătită. Cu toate acestea se căsătoreşte cu Irene, dar în scurt timp familia apelează la el pentru o slujbă care implică răpirea unui manager de bancă. Chiar dacă victima ajunge în mâinile familiei, moartea unei soţii de poliţist stârneşte reacţii acide. Gelozia şi invidia îşi fac apariţia, pentru că Maerose, geloasă pe Charley, inventează o poveste cu viol pentru ca tatăl ei să angajeze un asasin (în mod ironic pe Irene, pentru că este cea mai bună). Ca să fie pe deplin răzbunată, Maerose apelează la bunicul ei, capul familiei ca acesta să scape şi de Irene. Surprinzător, acesta nu doreşte să-i facă rău finului său, pe care îl vroia ca viitor don, aşă că îi oferă lui Irene o sanşă pentru a-şi recăpăta onoarea. Suspicios de comportamentul donului, Charley discută cu Irene şi află de la aceasta că familia i-a pus un preţ pe capul său. Ca să scape, cei doi vin cu un plan care ar trebui să-i îmbogăţească dar şi să determine familia să-i lase în pace. Dar cum planul de acasă nu se potriveşte cu cel din târg, firul epic al filmului ia o turnură cât de cât surprinzătoare.

Prizzi’s Honor nu este un film clasic cu mafioţi, cu asasinări dure şi cu caractere puternice. Ba chiar dimpotrivă, multe personaje par mai degrabă clovni decât mafioţi fără scrupule. Donul te sperie nu prin ferocitate şi autoritate, ci printr-o înfăţişare sinistră potrivită mai degrabă într-un film de groază. Chiar dacă este destul de apreciat de critici, acest film nu va fi pe placul celor care iubesc adevăratele filme cu mafioţi, dar îi va încânta pe cei care ştiu să zâmbească şi la comedii negre. Interpretarea iese în evidenţă prin rolul bun făcut de Jack Nicholson şi mai ales prin prestaţia oferită de Anjelica Huston, (Oscar- cea mai bună actriţă în rol secundar) care deşi scurtă, a oferit culoare filmului.

Notă:7,5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
4 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *