Primer

Primer
D: Shane Carruth, David Sullivan
R: Shane Carruth
Release: 8 Octombrie 2004
US Box Office: $ 0,4 M
Durată: 1 h 20 min.
Gen: Science Fiction, Mister

La recomandarea lui Richie şi mai ales intrigat de următoarea frază „Anybody who claims [to] fully understand what’s going on in Primer after seeing it just once is either a savant or a liar.” (Mike D’Angelo, Esquire Magazine)” am decis să vizionez acest film. Încă de la început trebuie să vă spun că şi eu mă număr printre cei care nu au înţeles mare lucru la prima vizionare. Cu toate acestea m-am decis să vă împărtăşesc câteva impresii înainte de a doua vizionare care probabil va veni mult mai târziu.

Primer e opera unui matematician, fost inginer care mărturiseşte că a studiat principiile fizicii elementare pentru a da un grad ridicat de autenticitate dialogului. Cu un buget ridicol de mic (7000 de dolari), Primer demonstrează că se poate face un film captivant, intrigant, misterios, construit inteligent şi care te face să-ţi pui multe întrebări, fără să ai parte de actori cu renume, staff organizat şi specializat sau multe alte acareturi care asigură succesul anumitor filme.

Filmul se axează pe două personaje, Abe şi Aaron, doi ingineri care dezvoltă un mic proiect în garaj. Totul e ţinut secret ca  pentru că rezultatele sunt extraordinare. În urma proiectului cei doi descoperă că barierele călătoriei în timp pot fi depăşite. Observând acest lucru Abe şi Aaron construiesc aparatul minune într-o variantă mai mare şi se decid să-l folosească  la început spre propriul interes, iar apoi pentru a împinge experimentul şi mai departe pe ei însăşi. Din acest moment filmul insită pe o serie de paradoxuri, pe riscurile călătoriei în timp şi mai ales pe aspectele morale ale acestui experiment.

În încheiere nu mă avânt să afirm că filmul e creaţia unui geniu care se va transforma în timp într-o operă de artă, pentru că probabil pentru un ochi şi o minte ageră care are câteva cunoştinţe bune de fizică teoriile susţinute pot demontate. Chiar şi aşa vă recomand să vizionaţi acest film cult, pentru că are elemente de science fiction excepţionale fără însă a apela la efecte vizuale.

O recenzie mai inspirată găsiţi la cel care mi-a recomandat filmul (Richie).

Notă:–/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
6 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *