Precious: Based on a novel PUSH by Saphire

Precious: Based on a novel PUSH by Saphire
D: Gabourey “Gabbie” Sidibe, Mo’Nique, Paula Patton, Lenny Kravitz
R: Lee Daniels
Theatrical Release:Nov 6, 2009
Box Office: $47,536,959
Durată: 1 h 49 min
Gen: Dramă
Share

Nu ştiu dacă există pedeapsă suficient de dură pentru părinţii care îşi abuzează sexual proprii copii şi nici pentru aceia care cred că tăcerea este soluţia salvatoare. Oricât de rău părinte ai fi nu pot să-mi imaginez o mamă care îşi maltratează copilul, atât fizic cât şi psihic pentru că singurul ei neuron funcţional este cel al geloziei sau a ruşinii. În Precious: based on a novel Push by Saphire avem de-a face cu un asemenea exemplar de om,( pentru că mamă nu i se poate spune ) pe care dacă pe parcursul a 100 de minute nu-ţi vine cel puţin o dată să-l strângi de gât, însemnă că ori nu eşti om, ori ai o percepţie total diferită făţă de conceptul de mamă. În regia lui Lee Daniels, Precious este un film trist ce tratează o problemă sensibilă, – abuzul fizic, psihic şi sexual la care sunt supuşi unii copii – dintr-o perspectivă ce i-a permis o ilustrare dramatică împinsă până la extrem.

Pe scurt filmul prezintă povestea unei fete de culoare supraponderale, în vărstă de 16 care este însărcinată a doua oară în urma unor relaţii incestuale cu propriul tată. Mama ei, care ar trebui să o ajute, o supune şi ea unor abuzuri fizice şi psihice încât faptul că Precious nu ştie să citească şi să scrie deşi merge la şcoală, nu miră pe nimeni. Înconjurată de un mediu care nu îi oferă altceva decît durere, Precious evadeză de multe ori într-o lume alternativă în care are tot ce îi lipseşte. Situaţia ei se schimbă după ce este primită într-o şcoală pentru copii cu probleme, unde găseşte sprijin din partea domnişoarei Rain ( Paula Patton ). Scăpată din ghearele mamei cu mult noroc, după ce aceasta aproape că a omorât-o pentru că fata ei nu a mai vrut să mintă ca să obţină ajutor social, Precious şi copilul nou născut se mută. Când balanţa începea să se încline şi spre ea, veştile şi mai rele apar din nou ca un schelet ascuns în dulap de care numai nu poţi să scapi.

Precious este un film şocant, dramatic dar care deşi îţi prezintă durerea fizică şi psihică la care este supus o biată fată îţi dă în acelaşi timp şi speranţă. Toate lucrurile rele, deşi o afectează extrem de mult sunt trecute pe planul doi pentru că, Precious realizează că fiul ei merită o şansă în viaţă, o sanşă pe care ea a primit-o abia la 17 ani. Cu o distribuţie mai puţin profesionistă dar care a impresionat pe toată lumea (Mo’Nique a câştigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol secundar), filmul este o lecţie de viaţă şi un semnal de alarmă pe care Lee Daniels îl trage privind problema abuzurilor, sărăciei, şi modului prin care serviciul social înţelege să-şi facă datoria.

Notă:9/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *