Poongsan – de la TIFF

Poongsan

Ca de obicei la TIFF dai peste filme excelente chiar dacă titlul nu îţi spune mai nimic. Poongsan este un astfel de film, o producţie asiatică, mai exact Coreea de sud, care deşi nu este regizat de marele Ki Duk, poartă amprenta acestuia. Povestea aduce faţă în faţă nordul comunist cu sudul capitalist, dar Poongsan nu este un film politic, este un thriller captivant, o dramă romantică cu un personaj principal împrumutat parcă din Bad Guy-ul lui Ki Duk.

Poongsan are un aer misterios şi lipsa cuvintelor accentuează misterul. Chiar şi fizic sunt asemănări între acesta şi bad guy-ul lui Ki Duk, iar când vine vorba de meserie, Poongsan se ridică deasupra pentru că este un traficant de mesaje pentru cei care au rude în Coreea de nord. Din când în când aduce obiecte şi uneori persoane, iar clienţii îi alege după ce studiază atent un fel de zid al plângerii aflat la graniţa dintre cele două ţări. Primele minute din film sunt emoţionante, cei despărţiţi de două doctrine politice  se regăsec prin mesaje video sau scrise, după ani de zile în care nu au ştiu nimic unul de celălalt. Incertitudinea e apăsătoare, distructivă toţi având o durere în suflet de neimaginat.

Firul epic începe să se dezvolte după câteva minute când cărăuşul mut trebuie să aducă o femeie din Coreea de nord pentru un trădător protejat de nişte oficiali sud coreeni. După trei ore, o aventură prin noroi, apă, nişte sârmă ghimpată şi un câmp minat, femeia ajunge în Coreea de sud, dar în loc să-şi primească recompensa Poongsan este arestat. Situaţia devine şi mai complicată când o grupare din Coreea de nord porneşte pe urmele trădătorului protejat de sud coreeni. Complicaţiile se adună şi la nivel sentimental, tânăra nord coreeană îndrăgostindu-se de Poongsan. Timp de vreo 60 de minute filmul se dezvoltă în jurul acestor complicaţii, dar la un moment dat ia o turnură destul de tragică(nu intru în detalii pentru a nu strica farmecul vizionării).

Din acest moment regizorul Juhn Jaihong insită mai mult pe tragedia provocată de două părţi aflate în conflict şi în loc să lase totul aşa merge mai departe şi ne pregăteşte un joc bolnav, un experiment social coordonat de cel prins între cele două tabere.

Poongsan este o dramă impresionantă, o poveste de dragoste imposibilă. Defectul cel mai mare al filmului e lipsa detaliilor prinvind viaţa socială a nord coreenilor. Acestea pot fi doar deduse din unele afirmaţii şi pentru un film care insită pe diferenţele dintre cele două ţări, cred că era nevoie de mai mult.

Filmul e în premieră la TIFF şi vă invit să-l vizionaţi pentru că în mod sigur nu va dezamăgi pe nimeni indiferent de gusturi.

Notă:8,5/10

Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *