Pontypool

Pontypool – unicitate de film cu zombie
D: Stephen McHattie, Lisa Houle
R: Bruce McDonald
Release: 29 Mai 2009
Durată: 1 h 35 min.
Gen: Horror, Thriller

Am văzut filme construite cu ajutorul argumentaţiei, am văzut filme care cu ajutorul cuvintelor au impresionat deşi nu au beneficiat de efecte speciale sau de acţiune intensă care să te ţină treaz după o zi obositoare, dar sincer nu am văzut filme horror care să se folosească de cuvinte pentru a transmite sentimentul de lume apocaliptică iar apoi să sugereze existenţa unui virus care se ataşează de înţelegerea unui cuvânt. Ideea e ciudat de originală, poate dezvolta scenarii fanteziste, inteligente, simple sau complicate şi poate reprezenta un nou punct de plecare în această lume a filmelor horror care rar beneficiază de impulsuri originale. Cu toate acestea Bruce McDonald nu a reuşit perfect să transpună o idee originală într-un film horror care să spargă barierele rutinei. Debutul şi prima parte a filmului au acel fior pe care cu toţii l-am simţit când am văzut un film horror cu adevărat tulburător, dar se pierde spre final când apocalipsa sugerată devine reală.

Tot acest infern debutează într-un mic orăşel din Canada în timp ce un om de radio, Grant Mazzy încearcă să-şi facă emisiunea. Brusc informaţii despre o mulţime care dă navală peste o clinică sosesc necontenit. Senzaţia că ceva nu e în regulă apare aproape instantaneu iar la acest lucru contribuie şi personalitatea fermecătoare a omului de radio care este în căutarea spectaculosului. Apocalipsa de afară se conturează după ce nimeni nu poate confirma ştirea, după ce toţi locuitorii oraşului care reuşesc să intre în direct la radio vorbesc speriaţi despre evenimentele în desfăşurare. În toată această nesiguranţă, frica se instalează uşor iar la un moment dat un mesaj ciudat ce se suprapune peste frecvenţa de transmisie a postului sporeşte misterul. Treptat veştile despre oamenii care se transformă fără nici un motiv într-un fel de zombies sunt confirmate.

Începutul acestui film este de-a dreptul savuros. Atmosfera de film horror este excelent sugerată de viscolul şi de pustietatea drumului, de apariţia ciudată a unei femei şi mai ales de studioul singuratic bombardat de veşti apocaliptice. Din păcate lucrurile încep să alunece pe panta descendentă a obişnuitului când în studio pătrund masa de zombies infectaţi cu ajutorul cuvintelor.

Mi-a plăcut Pontypool pentru originalitatea ideii, pentru faptul că exteriorul este aproape absent şi pentru după ani de zile un film cu zombie nu foloseşte acest cuvânt. În încheiere vă recomand cu căldură să vizionaţi un thriller/horror intens, cu interpretări bune şi care a ştiut să găsească soluţia pentru a nu cădea în derizoriu chiar dacă nu a avut un buget mare.

Film recomandat de Bogdan.
Notă:8/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
7 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *