Planet of the Apes

Planet of the apes
D: Charlton Heston, Roddy McDowall, Kim Hunter
R: Franklin J. Schaffner
Release: Aprilie 1968
Durată: 1 h 52 min.
Gen: Science Fiction, Dramă

Presa din 1968 vedea în  Planeta Maimuţelor drept unul dintre cele mai aşteptate filme ale anului.  Înainte de premieră majoritatea criticilor îi subestimau şi se hazardau cu preziceri despre calitate în special datorită titlului mai degrabă specific pentru un film de duzină. Cu toate acestea după ce filmul a ajuns în cinematografe opinia multor s-a schimbat radical. De la un film caracterizat drept oribil, Planeta maimuţelor a devenit un film grozav, un film intens, care sublinia subtil teme ca ura rasială, diferenţele de clasă, condiţia umană, relaţia omului cu alte specii şi nevoia acestuia de a exploata spaţiul şi de a cerceta timpul şi anomaliile sale. Succesul uriaş i-a luat pe nepregătite pe toţi iar acest lucru s-a putut observa în viitoarele continuări care nu au mai făcut valuri decât printre fanii genului sf.

Plecaţi într-o călătorie de exploatare a spaţiului şi a timpului, un echipaj format din trei bărbaţi se prăbuşeşte pe o planetă ciudată aparent aridă. După câteva zile de explorare, cei trei membrii aia echipajului dau peste o junglă în care omul nu a evoluat de la stadiul de neanderthal. Ironici despre viitorul lor pe această planetă, cei trei bărbaţi alături de un grup de oameni neevoluaţi se trezesc atacaţi de câţiva călăreţi înarmaţi aflaţi la vânătoare. În acest haos, unul dintre membrii grupului este ucis, unul rănit iar altul capturat. Pentru cei care nu ştiu poveste şi nici nu au s-au interesant de acest film, surpriza este mare când aflăm că cei care vânează creaturile umanoide sunt maimuţe vorbitoare, evoluate la fel ca specia umană de pe terra. După ce vânătoarea se termină, acţiune se coagulează în jurul lui Taylor şi pe încercările acestui de a le demonstra maimuţelor că el nu este un mutant, o greşeală a naturii, ci un om venit de pe o altă planetă.

Dialogurile sunt excelente deseori spectatorul având impresia că urmăreşte un proces în care omul ca rasă este judecat pentru toate defectele sale, pentru natura sa distructivă. Pe lângă evidenta substanţă a acestor replici, mai există unele pline de umor (”Man see, Man do”, ” Take your stinking paws off me, you damn dirty ape!”) care sugerează şi prezenta umorului in acest film. Mai mult filmul este ironic pentru că personajul central reprezintă tipologia omului modern, sătul de condiţia sa actuală şi care este în căutare de mai mult. De aceea el acceptă o călătorie în timp şi spaţiu, care nu-l îmbătrâneşte deşi timpul de acasa a înaintat cu 2000 de ani. Aventura sa pe o planetă străină unde încearcă din greu să demonstreze un lucru simplu se termină ironic şi întăreşte mai tare temele tratate pe parcursul filmului.

Interpretarea iese în evidenţă prin rolul făcut de Henston, cunoscut pentru rolul din Ben Hur,  care interpretează foarte bine rolul ultimului om evoluat de pe o planeta întoarsă cu fundul în sus de evoluţie şi timp.

Planet of the apes e un film classic, un film bun, un sf. remarcabil care nu a putut fi egalat de nicio continuare sau de vreun remake. Sincer fără sfatul lui Josephine nici eu vizionam acest film în special datorită impactului pe care l-a avut remake-ul cu Mark Walhberg.

Notă:8,5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Tags:
4 Comments
  1. Josephine
    | Reply
    • m@ri@n
      | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *