Pirates of the Caribbean: On stranger tides

Pirates of the Caribbean: On stranger tides
D: Johnny Depp, Penelope Cruz, Geoffrey Rush
R: Rob Marshall
Release: 20 Mai 2011
US Box Office:$240 M
Durată: 2 h 17 min.
Gen: Aventuri

Căpitanul Jack Sparrow se întoarce pentru încă o serie de aventuri pline de neprevăzut, misticism şi umor. Din păcate farmecul impus de trilogie a cam pierit iar acest lucru se datorează în primul absenţei lui Will şi Elizabeth, dar mai ales datorită unei poveşti mult prea semănătoare cu prima. Senzaţia pe care ţi-o oferă e una de deja-vu, chiar dacă apariţia Căpitanului nu e deloc la fel de spectaculoasă şi ingenioasă ca cea din prima parte. Ca să nu se lase totuşi mai prejos, regizorul are grijă să-i ofere lui Jack o aventură regească prin palatul din Londra şi apoi pe străzile aglomerate ale aceluiaşi oraş. Norocul şi ingeniozitatea acestui pirat este remarcabilă, umorul este prezent, deşi pe parcursul scenei nu există aproape nicio replică. Similitudinile continuă, iar confruntarea din prima parte dintre Jack şi Will într-o fierărie este înlocuită de una între Jack şi un impostor misterios într-o crâşmă de piraţi.

Trecem peste asemănările dintre cele două incipituri şi ajungem la desfăşurarea acţiunii, nu foarte diferită nici ea. Mereu cu un pas înaintea tuturor, Jack Sparrow se trezeşte la bordul unei nave la fel de înfricoşătoare ca Black Pearl, unde mateloţii sunt nişte creaturi ieşite parcă din iad, iar căpitanul nimeni altul decât legendarul Barbă Neagră. Scopul expediției este găsirea Fântânii Tinereţii şi alături de Jack şi Barbă Neagră după apa magică mai aleargă şi Barbarosa, devenit corsar la curtea regelui Angliei, dar şi spaniolii.

Expediţia nu ajunge la capătul lumii ca altă dată, dar ajunge într-un golf minunat locuit de sirene superbe. Frumuseţea şi seducţia e doar de suprafaţă pentru că noile creaturi se transformă în peşti ucigaşi responsabile cu măcelăritul marinarilor. Ca sa avem şi o poveste de dragoste pe lângă cea lipsită de sentimente dintre Jack şi fiica lui Barbă Neagră (Penelope Cruz), scenaristul ne încântă cu o sirenă superbă şi un preot marinar.

Deşi Elizabeth şi Will au lipsit, Jack Sparrow mi s-a părut eclipsat de un Barbarbarosa teatral, dar genial de rău ca întotdeauna şi de un Barbă Neagră, un pirat cu sufletul negru chiar şi atunci când vine vorba de propriul copil. De cele mai multe ori Jack lasă impresia că este doar un personaj martor, sau cel mult un personaj liant care să completeze conflictul dintre cei doi piraţi mai sus menţionaţi.

Distribuţia masculină din film e decentă şi intră bine pe tipologia personajelor, dar Penelope a dezamăgit. Nici o secundă nu dă impresia că se potriveşte cu tipologia personajului feminin impus de Keira şi de aceea de cele mai multe ori nu reuşeşte să-l completeze pe Depp, deşi evident producătorii şi-au dorit acest lucru.

On stranger Tides continuă aventurile cu piraţi, dar creează deseori impresia că avem de-a face cu un episod pilot la unui serial în pregătire de lansare. Dacă cineva n-a auzit de trilogie şi vede prima data filmul, ajunge să cunoască bine personajele, dar garantat nu ar mai merge să vizioneze încă o parte.

Notă:6,5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.3/10 (3 votes cast)
Pirates of the Caribbean: On stranger tides, 9.3 out of 10 based on 3 ratings
8 Comments
    • m@ri@n
      | Reply
    • m@ri@n
      | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *