PINA

PINA– “Dance, Dance, otherwise we are lost”
D: Regina Advento, Malou Airaudo, Ruth Amarante
R: Wim Wenders
Release: 2011
Durată: 1 h 46 min.
Gen: Documentar, Muscial

Nu am cuvinte suficiente pentru a exprima şirul de sentimente transmise de un film documentar unic, o nestemată rară ce încântă vizual şi auditiv cum puţine producţii au făcut-o până acum. Să vizionezi PINA 3D e ca şi cum regizorul Wim Wenders (Wings of desire, film despre care o să vorbim altădată) şi-a întins mâna dincolo de ecran, te-a prins în pumnul lui şi te-a dus dincolo de ecran, unde într-o sală de spectacol şi i-a lăsa pe membrii trupei de dans contemporan coordonată ani buni de cea care a fost Pina Bausch, să te hipnotizeze cu fiecare mişcare a corpului. Coregrafie după coregrafie, dans după dans, membrii trupei încântă, te fac fericit, te dezgustă, te sperie, te încarcă de optimism şi viaţă folosindu-se doar de corpurile lor şi de o muzică hipnotizantă.

Spectacolele lor sunt unice, unele te impresionează extraordinar, iar altele te lasă oarecum rece pentru că simbolismul mişcărilor şi rolul dansului este destul de greu de desluşit. Întreaga aventură debutează cu un dans ciudat, un ritual antic de primăvară, un dans al fertilității şi al vieţii. Apoi dansul poposeşte pe tărâmul teatrului absurd şi cu ajutorul unor scaune(Caffe Muller), PINA şi trupa ei de dans impresionează din nou. Spectacolele lungi, pline de simbolism sunt dificile, dar cele scurte cu maxim doi dansatori, impresionează dincolo de cuvinte (dansul frumuseţii şi forţei feminine, dansul vieţii…).

PINA a început ca un proiect comun între Pina Bauscsh şi Wim Wenders, un proiect despre frumusețea dansului contemporan. Din nefericire în 2009 Pina a decedat subit, iar bunul ei prieten a abandonat proiectul pentru o perioadă. La insistențele trupei de dans, Wim şi-a continuat munca, iar rezultatul este un documentar, un omagiu adus dansului şi celei mai importante coregrafe din ultimii ani. Din punct de vedere tehnic implicaţia regizorului este aproape zero. Membrii trupei vorbesc puţin despre PINA, iar apoi dansează, o omagiază cu fragmente din cele mai bune spectacole şi îi promovează ideiile.

Pentru prima dataă 3D-ul a părut real, te-a făcut să simţi că eşti acolo lângă dansatori, că poţi să-i atingi şi să urci pe scenă alături de ei. Absurdul dansului e minunat, simbolisitca, simplitatea şi complicaţile la fel, iar pentru aceste lucruri nu pot decât să vă recomand cu căldură să vizionaţi cel mai impresionat documentar despre ans şi viaţa.

Notă:10/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
4 Comments
    • m@ri@n
      | Reply
  1. Paul
    | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *