Pescuit sportiv

Pescuit Sportiv
D: Adrian Titeri, Maria Dinulescu
R: Adrian Sitrau
Release: 2008
Durată: 1 h 24 min.
Gen: Comedie

Adrian Sitaru, cunoscut azi pentru Din dragoste cu cele mai bune intenţii, a debutat pe marele ecran cu comedia Pescuit Sportiv în 2009, un film cu un buget extrem de redus, dar care demonstra că scenariul poate compensa mult. Problemele financiare se observă uşor prin numărul redus de personaje, dar mai ales datorită stilului de filmare lipsit deseori o minimă stabilitate. Foarte des spectatorul are impresia că actorii sunt cei care filmează, dar acest lucru deşi e deranjant pentru unii, îi încântă pe alţii pentru că-i ajută să perceapă acţiune şi mediul înconjurător doar din perspectiva acestora (creşte oarecum subiectivitate pentru un spectator avizat, capabil să cunoască mai bine personajele).

Povestea debutează într-un cartier din Bucureşti când un cuplu se decide să evadeze din oraş măcar pentru prima zi din week-end. Comportamentul tipic urban este uşor de recunoscut după primele 10 minute. Traficul mare, şoferii nervoşi şi bădărani cu pietonii, cerşetorii agasanţi din intersecţii, precum şi tipologia celui enervat de tot ce este în jurul lui, completează acest tabloul construit foarte bine cu ajutorul personajelor. Când peisajul urban este abandonat ale elemente pitoreşti ies în evidenţă. Prostituatele de pe marginea şoselei, şi funcţionarul amabil când îi dai şpagă completează tabloul cu încă două personaje, cu încă două tipologii.


Revenind la firul epic, acesta se axează după cum am spus pe o zi liberă din viaţa lui Mihai şi Mihaela, un cuplu matur, dar caracterizat prin cuvântul amanţi. După discuţii în contradictoriu, maşina condusă de Mihaela loveşte o prostituată aflată pe marginea drumului. Speriaţi de consecinţe (atât la nivel juridic, dar şi la nivel personal) cei doi se decid să o ducă în pădure şi să o abandoneze. Umorul intră pe fir pentru că în timp ce Mihai şi Mihaela căutau frunze să o acopere, prostituata se trezeşte ca şi cum n-ar fi avut mai nimic. Bucuroşi că au scăpat de ”omor din culpă” cei doi acceptă să petreacă ziua alături de tânăra domnişoară îmbrăcată extrem de sumar. Din acest moment un triunghi ciudat se formează iar Violeta/Ana (Maria Dinulescu – cu o interpretare de excepţie) îi joacă pe degete după bunul ei plac, deşi este evident că nu beneficiază de un bagaj cultural foarte voluminos. Dialogurile sunt spumoase, umorul este precedat de tensiune şi de un limbaj color, vulgar specific multor filme româneşti. Sarea şi piperul acestui film sunt personajele şi dialogurile. Deşi reduse la număr, acestea sunt memorabile mai ales cel al Violetei interpretată de Maria Dinulescu. Această deşi este o prostituată ştie cum să manipuleze un cuplu mult mai inteligent ca şi ea. Adevărata forţă a ei stă în capacitatea de a citit personajele, de a-i dezbina, de a le intra pe sub piele până când se deschid. Din fericire scopul nu este unul malefic. Ea îi ajută să conștientizeze la ce nivel este relaţia lor şi ce trebuie făcut pentru a avans. Celelalte personaje sunt atractive, dar nu pot fi comparate cu cel al Violetei.

Fără a fi o capodoperă, Pescuit Sportiv demonstrează că există şi regizorii români delimitaţi de trecutul comunist. Pentru umor, pentru interpretare şi pentru dialoguri, Pescuit Sportiv e o experienţă deosebită, un film românesc cu care ne putem mândri.

Notă:8/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Pescuit sportiv, 10.0 out of 10 based on 1 rating
2 Comments
    • m@ri@n
      | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *