Perfect Sense

Perfect Sense – apocalipsa simţurilor cu romantism şi ritmuri simfonice.
D: Eva Green, Ewan McGregor
R: : David MacKenzie
Release: 2012
Durată: 1 h 28 min.
Gen: Dramă, Romantic

Armageddon, Deep Impact, End of Days, Independence Day, 2012, The Road, Another Earth, 28 days later, Book of Eli, Waterworld, toate sunt filme despre apocalipsă, despre un posibil sfârşit al lumii aşa cum o ştim cu toţii. Fie că e vorba de un asteroid sau un meteorit, fie ca e vorba de diavol, de extratereștrii, de războaie pustiitoare, viruşi sau zombies înfricoşători, lumea civilizată se sfârșește într-un mod sau altul pentru a face loc uneia diferită(repetare ciclului viaţă-moarte sau moarte viaţă). Unele sunt imitaţii, altele ne aruncă cu sute de anii în spate, iar altele ne fac să apreciem viaţa cu tot ce ne oferă ea. Într-un astfel de sfârşit omul încearcă să se adapteze, să-şi continue viaţă, să-şi reia obiceiurile de zi cu zi. Dar până la adaptare, unii se zbat, se roagă, caută mântuirea, provoacă haosul mai devreme decât ar trebui, alţii încearcă să amâne(unii chiar reuşesc) şi doar puţini trăiesc cu mai multă pasiune viaţa ignorată până acum. Printre aceştia se numără Michael (un chef de excepţie specializat în gătitul peştelui) şi Susan (doctor epidemiolog) doi tineri care încep o poveste de dragoste în timp ce omenirea se confruntă cu un virus misterios (nu-i tocmai un virus pentru că este nedetectat, nu are leac şi nici un tipar repetabil).

Sfârşitul despre care am vorbim mai sus începe, iar cei patru cavaleri ai apocalipsei sunt mirosul, gustul, auzul şi vederea. Simţurile noastre, mici daruri de nepreţuit dispar treptat, dar până la dispariţie fiecare vine cu simptome – cu tristeţe, depresie, ţipete de furie, cu foamete sau bucurie de nedescris. Tot acest sfârşit perfect al simţurilor începe treptat şi nimeni nu se aşteaptă că prima pierdere să fie doar începutul. Panica este amânată pentru că lipsa mirosului este înlocuită de un antrenament al papilelor gustative. Oamenii revin rapid la obiceiurile de zi cu zi, – se duc la restaurante cu mâncare mai condimentată, se plimbă prin oraş, merg la muncă sau pur şi simplu stau să treacă timpul – se adaptează noilor condiţii ca şi cum mirosul ar fi fost doar un bagaj de a cărui lipsă putem să uităm. Relaţia dintre Michael(Ewan McGregor) şi Susan(Eva Green) avansează încet ca şi cum nimic nu i-ar grăbi, dar omenire dă piept cu al doilea cavaler. Gustul dispare, panica se adânceşte pe străzile din Glasgow, iar apocalipsa începe să prindă contur. Cu toate aceste răul nu învinge, iar omul după o perioadă mai lungă se adaptează, îşi reia din nou obiceiurile şi înlocuieşte plăcerea gustului cu vibraţii sau plăcerea obiceiurilor moderne.


Panica şi haosul pătrund când pierderea auzului scoate la suprafaţă furia şi ura. Străzile din Glasgow sunt răvăşite, societatea dispare treptat şi totul se reduce la supravieţuire (grăsime şi făină). Furia îi desparte pe cei doi, dar până la acest moment, regizorul ne încântă cu o idilă lipsită de inhibiţii, o relaţie tandră cu zâmbetul pe buze, deşi vremurile nu sunt cele mai prielnice. Spre final totul se luminează, ca o ultimă speranţă, dar apoi întunericul se instalează pentru totdeauna.

Din punct de vedere tehnic, regizorul David Mackenzie se foloseşte foarte bine de un buget limitat pentru a reda o atmosferă apocaliptică pe străzile din Glasgow. Deşi cadrele cu restul lumii sunt parca decupate dintr-un documentar şi deseori camera se mişcă foarte mult în jurul personajelor, ca şi cum lumea se învârte în jurul lor filmul nu-ţi creează deloc senzaţia de clişeu ieftin ci dimpotrivă de o mică operă de artă. Dialogurile sunt inteligente, vocea narativă dă senzaţia de documentar, iar interpretarea e genială. Ewan străluceşte cu furie şi iubire de la început la sfârşit, iar Eva Green nu se lasă cu nimic mai prejos. Chimia dintre cei doi e incredibilă, iar cadrele şi lipsa de inhibiţii întăresc această afirmaţie.

Perfect Sense e o apocalipsă excelentă, dar nu e filmul perfect. Cu toate acestea plăcerea din timpul vizionării este unică şi pentru acest lucru vă recomand fără reţineri un film romantic, filosofic, o apocalipsă a simţurile.

Notă:9/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
11 Comments
 1. Cristina
  | Reply
  • m@ri@n
   | Reply
   • Cristina
    | Reply
  • Cristina
   | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *