Paper Man

Paper Man

D: Jeff Daniels, Emma Stone, Ryan Reynolds
R: Kieran Mulroney , Michele Mulroney
Release: 23 Aprilie 2010
Durată: 1 h 50 min.
Gen: Dramă, Romance, Comedie

Un scriitor second hand cu o viaţă şi o carieră la fel se retrage undeva în Montauk (locul ala minunat de cenuşiu, cu o plajă mohorâtă în care Jim Carrey şi Kate Winslet trăiesc ultimele amintiri despre dragostea lor) pentru a căuta inspiraţia de care are nevoie pentru a scrie al doilea roman din carieră. Cu mici problemele obsesive (obsesia pentru canapeaua din camera de zi)  şi cu unele mai mari care demonstrează imaturitatea (are un prieten imaginar – Capitanul Excelent, un fel de superman care îl ajută ori de câte ori care nevoie) Richard, o cunoaşte pe Abby (Emma Stone) o tânără localnică pe care o anganjează ca babysiter. Din fericire Richard nu are copii aşa că Abby are grijă de casa lui în timp ce Richard se luptă cu problemele interne pe marginea unui ponton alături de prietenul său imaginar.

Relaţia dintre cei doi se dezvoltă treptat într-un stil foarte asemănător cu cel pe care Sofia Coppola la abordat în Lost in translation iar acest lucru m-a încânt chiar dacă nu este tocmai original. Cei doi prieteni ajung să se completeze unul pe altul, să-şi vindece problemele prin prietenie, fiecare din ei oferindu-i celuilalt ceea ce are nevoie – Abby îi oferă prietenie, optimism, respect şi admiraţie, iar Richard o înţelege şi o apreciază pentru cine este. Finalul relaţiei dintre cei doi este poate mai perfect ca cel oferit de Sofia, pentru că alături de un simplu sărut fiecare primeşte ceva în plus, ceva ce ajută la umplerea unui gol care-i apăsa de mult timp pe suflet.

Paper man nu e un film pe care să-l îndrăgeşti pentru acţiune ci pentru complexitatea şi frumuseţea personajelor. Pe de-o parte imaturitatea lui Richard ilustrată printr-un prieten imaginar, printr-o bicicletă de fete, printr-o canapea realizată din propriile cărţi şi printr-o apropiere de persoane mai tinere care să-i amintească că încă timpul nu s-a aşternut prea tare peste el, este dublată de durerea lui Abby şi imposibilitatea ei de a se detaşa de un trecut dureros. Apropierea dintre cei doi, precum şi asemănarea este ilustrată minunat într-o scenă când cei doi dorm îmbrăţişaţi iar prietenii lor imaginari fac cunoştină unul cu celălat.

Dacă personajele reprezintă punctul forte, atunci trebuie să vorbim şi un pic de interpretare. Emma Stone demonstrează că este o actriţă extrem de talentată care te surprinde prin maturitate şi prin optimismul pe care îl transmite. Chiar dacă nu am văzut-o până acum decât în comedii, Emma a demonstrat că poate schimba faţa personajelor din filme comice, că poate imprima şi altceva decât idioţenie. Jeff Daniels demonstrează că rolurile de scriitor care se luptă cu lipsa de inspiraţie i se potrivesc cel mai bine, iar Ryan Reynolds în rolul supereroului imaginar îmbrăcat în colanţi albastrii şi mantie roşie este aproape la fel de convingător ca într-un rol serios.

Nu ştiu dacă un film cu două personaje pe care nu ai cum să nu le îndrăgeşti pentru problemele lor şi pentru modul în care aceştia se decid să le confrunte poate fi pe placul oricărui cinefil, dar sunt sigur că cei care se dau în vânt după filme inteligente, după filme care combină drama cu umorul de bună calitate şi cu un strop de romantism pur v-or fi încântaţi. Un film absolut minunat, construit inteligent, care m-a încântat şi care m-a făcut să zâmbesc fericit.

Notă:9/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *