Page Eight

Page Eight
D: Billy Nighy, Rachel Weisz
R: David Hare
Release: 2011
Durată: 1 h 40 min.
Gen: Dramă

În regia lui David Hare, Page Eight e un film britanic despre politică şi despre serviciile secrete. Avantajul acestui film e abordarea, lipsită de orice formă fizică de violenţă, precum şi distribuţia remarcabilă în primul rând prin Billy Nighy şi apoi prin Ralph Finnes cu un rol secundar scurt dar bun. Cu un subiect mare, de actualitate şi oarecum sensibil, Page Eight nu se complică mai mult decât trebuie, nu elaborează teorii ale conspiraţiei şi nici nu întinde o pânză de păianjen din care personajelor principale le este imposibil să scape. Orientul Mijlociu mereu pe buzele oricărui politician dintr-un stat NATO este o problemă şi aici, numai că terorismul, subiect specific filmelor americane este abandonat în detrimentul unei alte probleme. Reţinerea, interogarea şi torturarea prizonierilor fără nicio judecată, în locaţii secrete din Europa de este, este doar problema de suprafaţă pentru că una cu iz de trădare naţională se dezvoltă încet.

În centrul atenţiei se află Johnny Worricker un analist al inteligenței britanice (MI-5), care primeşte de la şeful să un dosar cu informaţii extrem de sensibile. Când acest lucru iese la iveală, problemele încep să-l copleșească pe Johnny, care trebuie să găsească o soluţie pentru a ieşi dintr-o situaţie dificilă. Informația are o importanţă covârșitoare, dar adevărul capabil să dărâme un guvern, nu este unul pentru masele populare.

Dialogurile sunt extrem de bine realizate, atmosfera nu este tensionată, deşi la un moment dat povestea poate lua o turnură mai urâtă. Din fericire acest lucru nu se întâmplă, astfel că David Hare trebuie felicitat pentru faptul că a ştiut cum să realizeze o poveste cu agenţi secreţi, cu informaţii vitale şi cu personalităţi politice fără să se folosească de crime şi asasinate la comandă. Interpretare în acest joc al gentelmenilor e bună, iar Ralph Finnes în rolul primului ministru dă senzaţia că nu s-a desprins de personajul colorat din In Bruge. Billy Nighy cu calmul şi vocea sa pătrunzătoare e perfect pentru rolul de analist şi după mult timp actorul britanic a reuşit să susțină un film de la început până la sfârşit. La capitolul interpretare ar mai fi de menţionat prezenţa decentă a lui Rachel Weisz şi cea a lui Ewen Bremner(Pearl Harbour).

Page Eight e un film cu spioni, un film cu implicaţii politice, cu subiecte dificile, dar care nu sunt abordate cu violenţă. Totul se joacă pe cartea inteligenţei, pe cartea dialogului şi a jocului actoricesc. Pentru toate acestea Page Eight merită atenţia celor care iubesc filmele britanice şi în special a celor iubitori de filme construite cu ajutorul dialogului nu a confruntărilor.

Recomandat de Klausen

Notă:8/10

Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Page Eight, 10.0 out of 10 based on 1 rating
3 Comments
    • m@ri@n
      | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *