Oz the great and powerful

oz the greatOz the great and powerful

D: James Franco , Mila Kunis , Rachel Weisz

R: Sam Raimi

Gen: fantezie

Durată: 2h 7 min

„Oz the great and powerful” e una din marile dezamăgiri ale acestui an. Fără să fiu prea dur, aș spune că filmul lui Sam Raimi („Spider-Man”) e povestea unui bufon ajuns într-un tărâm magic destul de asemănător cu cel din „Alice în Wonderland”. Problemele acestui film nu sunt efectele speciale, CGI-ul, ci povestea în sine, prea lungă, prea plictisitoare și cu accent prea mare pe un idiot enervant, de la început la sfârșit. Oz, interpretat de James Franco e doar un șarlatan, un magician prost ajuns din greșeală în OZ și Emerald City. Timp de 120 de minute, Oz zâmbește ca un prost și vrăjește cu aceleași replici orice femeie frumoasă pe care o întâlnește și încearcă să ferească de orice eveniment ce presupune măcar un dram de curaj.

Povestea lui începe în Kansas, la începutul secolului XX, în cadrul unui circ. Aici, Oz își câștigă pâinea zilnică cu iluzii și spectacole de magie prost gândite. Talentul nu prea are și e vrăjitor doar când vine vorba de femei. Când cei de la circ află că și-a băgat coadă și unde nu-i fierbe oala, Oz e nevoit să fugă într-un balon cu aer cald. O tornadă îl duce într-un tărâm magic, unde minunata Theodora (Mila Kunnis) îl confundă cu un personaj dintr-o profeție. Până ce povestea ajunge pe tărâmul magic, Sam Raimi folosește imagini alb-negru, potrivite pentru începutul secolului XX. Pătrunderea în tărâmul magic, transformă imaginea și îi oferă o coloristică vie aproape de vis. În această lume totul este perfect. Culorile sunt vii, natura este de o frumusețe uimitoare și aproape la tot pasul găsești ceva care să te fascineze. Sun momentele bune ale filmului, momentele în care poți să admiri ce a realizat echipa responsabilă cu CGI-ul.

Povestea continuă, Oz află că e posibil rege al unui tărâm plin de aur. Din păcate pentru el, obținerea tronului se face abia după ce vrăjitoarea ce rea este înfrântă. Aventura lui Oz, plecat în căutarea vrăjitoarei devine plăcută datorită partenerilor (o maimuță zburătoare și o păpușă de porțelan), pentru că el nu se schimbă de loc. Se agață cu disperare de un lanț de minciuni chiar și atunci când viața îi este pusă în pericol.

oz the...

„Oz The Great and powerful” are și un twist, când în loc de o vrăjitoare rea (interpretată de Rachel Weisz), mai dăm peste una.  E cea pe care o știm din povestea originală și tocmai de aceea, introducerea ei în poveste a fost de bun augur. Cu ea filmul căpătă un pic de răutate, atinge niște momente mai dramatice și se îndreaptă spre o confruntare între forțele binelui și cele ale răului. Să nu vă așteptați la ceva măreț, pentru că și aici, „Oz The Great the powerful” dezamăgește. Bătălia e plină de trucuri ieftine și îmi amintește de filmele proaste cu cei care călătoreau în trecut și impresionau mulțimea cu lucruri banale din timpurile noastre. Când totuși există o confruntare directă între vrăjitoarea bună – Gilda (Michelle Williams) – și cea rea, spectatorul e deja prea plictisit și așteaptă ca totul să se termine cât mai repede.

Despre interpretare nu am să zic multe. Mila Kunis e cea care impresionează cel mai mult, în timp ce la James Franco putem aprecia doar zâmbetul idiot prezent pe aproape întreaga durată a filmului. Michelle Williams e adorabilă în rolul vrăjitoarei bune, ea fiind singura care oferă o notă de basm acestei povești. O inocență necesară, prea puțin folosită.

“Oz The Great and powerful” e un film lung și plictisitor, fără rost, aș spune eu. Noroc cu coloristica și cu efectele vizuale, fără de care filmul ar fi fost o poveste care se ia singură peste picior.

Notă: 5,5/10

Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Oz the great and powerful, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *