Outrage

OUTRAGE_DVD_2DOutrage – Mănăștur Open Air

TIFF e despre filme, despre experiențe noi și deosebite, așa că pentru prima dată sâmbătă seara am decis să încerc Mănăștur Open Air. Open Air-ul din Piața Unirii e deosebit, dar am zic că trebuie să încerc ceva situat departe de centrul orașului. Din păcate experiența nu a fost tocmai pe gustul meu. Accesul de destul de dificil, nu prea sunt locuri unde să stai jos iar publicul e format mai mult din puștani care se plimbă pe toată durata filmului sau vorbesc ca la joacă. Totuși printre cei prezenți observi câțiva îndrăgostiți îmbrățișați și din cauza frigului, câțiva cinefili pregătiți cu scaune pliante sau pături și voluntarii pregătiți să asigure difuzarea filmului până la final.

Despre atmosfera am vorbit destul așa că e vremea să vă zic două-trei vorbe și despre film. Outrage, în regia lui Takeshi Kitano e un film despre Yakuza și familiile care formează această mafie japoneză. Nu e un film despre relații de sânge sau de prietenie. E un film despre putere, un portret al violenței din cadrul acestei organizații în care singurele lucruri importante sunt puterea și banii. Spre deosebire de filmele cu mafioți italieni sau chiar cele mai vechi despre Yakuza, Outrage e mai scurt și se concentrează pe cât de repede poate să izbucnească un conflict și pe cât de ușor se pierde puterea. Loialitatea contează aici mai puțin pedepsele cu moartea sau izgonirea fiind aplicate mult prea ușor. Dacă n-ai ști că este un film despre Yakuza și încă unul serios de violent, aproape că ai fi tentat să zici că e o comedie neagră. Spun lucrul asta pentru că pe parcursul celor 110 minute foarte multe personaje mor, fără prea mult fâș și tam-tam.

Acțiunea începe după ce un tip aparent fără nicio implicație mafiotă intră într-un club. La final este rugat să plătească o consumație de 1 milion de yeni pentru că proprietarii barului sunt membrii au unei familii ce face parte din Yakuza. Acest moment va declanșa conflictele pentru că și cel prostit este tot membru Yakuza, dar dintr-o familie mai joasă care se ocupă cu drogurile. Începe o teorie scurtă despre onoare cu câteva degete tăiate, apoi câteva confruntări nu foarte violente ca după vreo 30 de minute totul să dea în clocot. Brusc crimele sunt mai des, brusc toată poveste începe să fie însângerată și să ne dăm seama că onoarea nu mai e cuvântul de ordine.

Outrage are părți bune dar și proaste. La capitolul părți bune remarc violența, capacitatea regizorului de a rezolva multe conflicte într-un timp scurt și o oarecare distribuție cu joc actoricesc onorabil, iar la cele negative, confuzia creată de prea multe, senzația de comedie neagră sau chiar o oarecare ironie și o anumită stare de plictiseală pe care o poate induce filmul în primele 30-40 de minute.

Notă:7/10

Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *