Ostrov

Ostrov
R: Pavel Lungin
Release: 26 Octombrie 2007
Durată: 1 h 52 min.
Gen: Dramă

Ostrov sau The Island este un film despre credinţă, despre păcate, despre trecutul care nu ne dă pace şi despre minuni. Regizat minunat cu cadre lungi, liniştite, apăsate de o coloristică cenuşie menită să sugereze duritatea epocii, Ostrov este un film plin de simboluri (insula, infinitul apei, întunecimea pământului sugerată prin cărbunele negricios, focul – mistuitor de păcate), un film despre o lume presata de haosul istoric dar care găseşte salvarea  în acest loc minuscul, locuit de un grup de călugări.

Povestea debutează în timpul celui de-a doilea război mondial, când un grup de soldaţi germani descoperă pe un vas doi ruşi, ascunşi sub cărbune. Duritatea perioadei intră rapid în scenă, pentru că Anatoly, unul dintre bărbaţii de pe vas este pus să-şi ucidă colegul pentru că viaţa lui să fie cruţată. Scena sugerează excelent comportamentul uman atunci când viaţa îi este pusă în pericol. Unul se agită, plânge şi imploră pentru viaţa lui, iar celălalt mândru nu lasă capul jos în faţa duşmanului de moarte.

După aceste evenimente încheiate cu împuşcarea rusului curajos de către Anatoly, regizorul ne plasează pe axa temporală a anilor 70, pe o insulă minusculă locuită de un grup de călugări şi de Anatoly. În scurt timp aflăm că locul este ultima rază de speranţă a celor care nu mai găsesc soluţii lumeşti. Aici rând pe rând se perindă o fată aflată în căutarea unei aprobări pentru un avort, o femeie cu un copil şchiop care riscă să-şi piardă piciorul, şi un tată disperat de nebunia fetei sale. Toţi aceştia primesc speranţă şi chiar mici minuni dar nu din partea călugărilor învăţaţi, ci din partea lui Anatoly, acum un bărbat apăsat de păcat şi poate un pic de nebunie. Sfaturile sale sunt pot părea vorbele unui nebun şi deseori îi deranjează pe unii călugări, numai că starostele găseşte mereu ceva special în cuvintele lui Anatoly.

Finalul nu este surprinzător, dar te impresionează pentru că realizezi că în acest loc uitat de lume, înconjurat de ape reci şi tulburi un om păcătos te ajută să gândeşti mai bine ideea de trecut păcătos, la ideea de iertare şi de credinţă.

Ostrov e un film liniştit, un film despre oamenii care caută minuni dar care apoi abandonează rapid credinţa. E un film despre spiritualitate, despre oamenii trecutului care încă nu au dispărut sub asediul omului modern.

Film recomandat de echipa Raluk

Notă:8/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
6 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *