Odessa in flacari

Odessa în flăcări
D: Maria Cebotari, Carlo Ninchi
R: Carmine Gallone
Release: 1942
Durată: 1 h 23 min.
Gen: Dramă, istoric

Odessa în flăcări este o coproducţie română italiană realizat în 1942 şi care vorbeşte despre soarta românilor din Basarabia după  invazia bolşevică. Nimic nu ar trebuie să fie deosebit la acest film, dar istoria sa particulară este una aparte. După instaurarea regimului comunism, producţia a fost interzisă, arhivată şi apoi pierdută. Pentru mult timp s-a crezut că tot ce a mai rămas sunt doar nişte cronici timide şi nişte imagini. La începutul noului mileniu, mai exact prin 2005 norocul surâde cinematografiei românești pentru că o copie a fost găsită întâmplător în arhiva Cinecitta din Roma. Producţia a fost restaurată dar calitatea filmului a avut de suferit. Cu toate acestea Odessa în flăcări este o producţie cu valoare istorică, un film despre abuzurile NKVD –ului în Basarabia.

Încadrată în timpul istoric al celui de-al doilea război mondial, coproducţia româno-italiană ne prezintă povestea Mariei Teodorescu, o cântăreaţă iubită de tot Chişinăul. Războiul îi bate la uşă când nu se aştepta ( soţul fiind la Bucureşti cu amanta), iar în haosul creat îşi pierde băiatul. Pentru că era cunoscută de toată lumea şi pentru că avea o pasiunea pentru ea, căpitanul Smirnoff o obligă să cânte prin toată ţara. Mereu cu sufletul îndurerat, Maria speră până în ultima clipă că-şi va găsi copilul şi că va putea fugi din acest infern.

Odessa în flăcări este un film despre patriotism, despre ororile războiului, despre dramele personale, dar şi un film cu ajutorul căruia putem cunoaşte mai bine două tipologii comuniste. Pe de-o parte îl avem pe Smirnoff, un căpitan cu experienţă, un bun conducător care la început nu are nicio problemă cu ordinele de execuții publice şi cu cele de deportare. Treptat războiul îl afectează iar conștiința şi sutele de morţi nu-i mai permit să-şi continue misiunea. De cealaltă parte o avem pe Luba, o bolșevică convinsă, o femeie fără suflet al cărui singur scop este să execute planurile de la centru. Ei nu-i pasă de morţi şi nici de cei vi, nu-i pasă nici de camarazii ei dacă cumva se abat de la planul dictat de centru.

Pentru ilustrarea acestor tipologii bolşevice, pentru drama de război şi pentru cântecele româneşti ce se aud mai mereu, Odessa în flăcări  trebuie vizionat de toţi cei care nu ştiu nimic despre ce s-a întâmplat în Basarabia după invazia bolşevică.

Notă:8/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *