No strings attached – de la cititori

Guest post  – Saxon

No strings attached, un film făcut cu dragoste

D: Natalie Portman, Ashton Kutcher
R: Ivan Reitman
Release: 21 Ianuarie 2011
US Box Office:$70.6 M
Durată: 1 h 48 min.
Gen: Romance

Pentru cei care încă mai caută pe internet filmul lunii, sau al anului, No strings attached vine ca o ploaie rece peste asfaltul încins al străzilor din cartier. Am spus mereu că un film bun se întrevede încă din primele 10-15 minute de vizionare, sau de la primele replici. La fel, un film care începe prost, se va termina cel puţin la fel, dacă nu şi mai prost. Iar cei care ajung la concluzia asta după o oră şi jumătate de agonie, se numesc clar, masochişti.

Cunosc o persoana din familie, foarte dragă mie, care mă roagă tot timpul să-i recomand filme bune, cu oameni frumoşi şi bine imbrăcaţi. Dacă citeşti articolul ăsta şi n-ai văzut încă filmul No strings attached…atunci dă fuga la cinema sora mea şi mă vei pomeni cu drag. Cine are impresia că o comedie, fie ea şi romantică, e un film puţin pretenţios, se înşeală amarnic. Filmul despre care vorbim acum, este făcut din dragoste, cu dragoste, şi pentru dragoste. Fără să fie un film foarte sofisticat, pelicula se bucură de un scenariu foarte bun, generos in dialoguri savuroase şi amuzante.

Filmul abundă de decoruri superbe, localuri bune, peisaje magnifice, alei şi parcuri curate, case frumoase, interioare aranjate cu gust, oameni frumoşi şi bine îmbrăcaţi. Scriam unei prietene dragi, cu care am urmărit filmul în paralel, că n-aş avea unde să-mi scot iubita in Bucureşti, într-o seară pe care mi-aş dori-o memorabilă pentru ea. Tipa mi-a zis că s-ar simţi bine oriunde, chiar şi în maşină, dar e clar că ea mă iubeşte prea mult şi în tăcere. De asta ador eu româncele noastre. Când iubesc, văd Las Vegas în Colentina!

Trec nepăsător peste reclama insistentă la o marcă de bere, pe care toţi o beau peste tot în film, dar şi peste răutăcismele la modă ale americanilor care ironizează amărâta de Toyota Prius pe unde o prind. Motiv pentru care, în semn total de dispreţ pentru Prius, frumoasei Emma i-a fost administrat un Audi A3. Să le intre bine la cap japonezilor! Replicile inteligente se simt la ele acasă aici şi prima senzaţie pe care am avut-o după ce am văzut acest film, a fost că absolut toţi actorii şi-au jucat foarte bine personajele. Chiar şi cei care au avut câteva fraze de rostit, au contribuit la impresia finală de film foarte bun.

Pe mine m-a mirat totuşi cât de bătrân l-au făcut să pară cei de la makeup si de la hair department pe Cary Elwes, alias dr Metzner în film. Nu ca acesta ar fi fost chiar tinerel, are totusi vreo 50 de ani, dar chiar si asa, prima senzatie a fost ca timpul a trecut prea repede de la primul film al lui Elwes, iar producatorii filmului au accentuat aceasta impresie oferindu-i un look de om care arata mai batrân decât este in realitate  . Când am văzut-o si pe mama Emmei, am ştiut că e o mare actriţă, îi ştiam buzele, gura, felul cum rosteşte cuvintele. Talia Balsam nu e un nume foarte cunoscut printre amatorii tineri de film ai zilelor noastre, dar eu îmi amintesc cum notam fiecare film văzut pe casetele de 3 ore, închiriate de la centrele înfiinţate ad-hoc, după revoluţie, în apartamente de bloc.

Mergeai la om în casă şi lăsai buletinul, apoi dintr-un catalog extrem de uzat, alegeai o casetă cu doua filme şi te rugai să…fie acasă. Eu aveam un caiet pe care notam tot, filmul, actorii, genul şi chiar câteva impresii. După ce am notat vreo o mie de filme, m-am plictisit să mai scriu, dar Talia Balsam, era totuşi un nume destul de cunoscut la începutul anilor 90. Apropos, nici nu mai ştiu când am văzut ultima dată un film cu Cary Elwes sau cu Talia Balsam.

N-am să ascund faptul că sunt un fan al Nataliei Portman. Îmi place totul la actriţa asta. E dulce, amuzantă, spontană, naturală, sexy. O iubesc. Nu-mi vine să cred că americanca născuta în Israel, a jucat-o pe micuţa orfană Mathilde, în Leon, alături de Jean Reno. Parca ieri a fost asta! Cel mai mult însă mi-a plăcut de Natalie în Closer, poate şi pentru faptul că am gustat filmul altfel, fiind în Londra la vremea aceea. Originea română a unei străbunici a talentatei actriţe, nu atrage în vreun fel vreo mândrie din partea noastră, dar cred că unii nu dorm la ora asta visând cu ochii deschişi la talentul înnăscut al neamului nostru.

Despre Ashton Kutcher, Adam în film, numai de bine. Personal, nu-l plac, mi se pare că este doar un copil înalt. Niciodată nu l-am perceput pe Ashton ca pe un bărbat, motiv pentru care n-am înţeles ce a văzut Demi Moore la el. Totuşi, după fazele încinse din film, alături de Natalie, unele dintre ele extrem de naturale, presupun că Demi îl va aresta o vreme la domiciliu pe Ashtonică, unde-i va citi pasaje minunate din ,,tora’’ cartea de rugăciuni a evreilor ultraortodocşi, asta pentru că tot au fost ei cununaţi de un rabbi.

Şi totuşi, până şi Ashton Kutcher joacă bine în filmul ăsta. Fazele aparent minore fac un film să fie bun. N-am să înşir aici ce m-a impresionat pe mine, ca să nu stric plăcerea vizionării acelora care nu au văzut încă filmul, dar nu pot totuşi să nu mă opresc la momentul când lui Adam, i se face o surpriză de ziua lui, iar tatăl său cântă la pian o versiune proprie a cunoscutului Happy Birthday to You. E un pasaj mic acolo, în care nişte fete îl acompaniază. Tatăl cântă happy birthday iar fetele răspund pe silabe: ha…ppy…birth…day, iar la final, all together, urează la mulţi ani.

Frumos! Superb chiar. În momentul ăla chiar m-am gândit dacă nu cumva şi altceva decât banii, diferenţiaza filmele americane de restul. În concluzie, amatorilor de un anume gen de film, până gasiţi voi filmul care să rupă toate box-office-urile, mergeţi şi vedeţi No strings attached.

Poate n-o să fie cel mai bun film pe care l-aţi văzut, dar în mod sigur, n-o să regretaţi nici banii şi nici timpul alocat acestuia.

Recenzie scrisă de Saxon

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.0/10 (3 votes cast)
No strings attached - de la cititori, 7.0 out of 10 based on 3 ratings
13 Comments
  • m@ri@n
   | Reply
 1. Saxon
  | Reply
 2. Saxon
  | Reply
 3. Saxon
  | Reply
  • m@ri@n
   | Reply
 4. Saxon
  | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *